Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce variante de întrebări pentru referendum îi propun ONG-urile lui Klaus Iohannis?

ce_variante_intrebari_referendum_ong_klaus_iohannis.jpg

Klaus Iohannis, aproape hotărât să declanșeze un referendum pe justiție (Sursa foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis, aproape hotărât să declanșeze un referendum pe justiție (Sursa foto: presidency.ro)

Președintele Klaus Iohannis trebuie să declanșeze un referendum pe tema justiției concomitent cu alegerile europene din 26 mai. Asta cer mai multe organizații neguvernamentale și grupuri de acțiune civică, într-o scrisoare deschisă adresată șefului statului.

Cătălin Teniță, membru fondator al asociației Geeks for Democracy, explică la RFI ce așteaptă societatea civilă de la Klaus Iohannis în privința referendumului pe justiție: ”Practic, se solicită ca referendumul să se țină și doi, o discuție cu societatea civilă și organizațiile profesionale ale magistraților pe tema justiției”.

Întrebat dacă nu există riscul ca un referendum pe justiție să mute atenția de la scrutinul european propriu-zis, el a răspuns: ”Mie mi se pare că de fapt și de drept este exact aceeași mare întrebare: care este traiectul nostru pe care ni-l propunem de acum încolo ca țară? Vrem o țară europeană, cu valori europene, cu stat de drept, cu justiție independentă sau dorim o situație mult mai gri, în care partidul de guvernământ să fie partid-stat și să aibă toate mijloacele de control al societății?”.

Iată cele trei variante de întrebări pentru referendumul pe justiție, propuse de ONG-urile semnatare:

 

  • Sunteți de acord cu înăsprirea legislației penale pentru infracțiunile de corupție și de serviciu?
  • Sunteți de acord ca cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale și centrale până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării?
  • Sunteți de acord ca legile justiției și politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare și verificare?
 
Cătălin Teniță, despre referendumul pe justiție