Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cseke Attila, despre legalizarea canabisului în scop medical: Doar specialiștii trebuie să decidă

Autoritățile române se gândesc să legalizeze canabisul în scop medical (Sursa foto: pixabay)

Subiectul legalizării canabisului în scop medical trebuie să fie unul strict profesional, spune la RFI fostul ministru al Sănătății, senatorul UDMR Cseke Attila. Anunțul privind existența unei analize în acest sens a venit miercuri de la ministrul de Finanțe și a fost confirmat ulterior de cel al Sănătății.

Cseke Attila nu înțelege de ce anunțul privind eventuala legalizare a canabisului în scop medical a fost făcut de Eugen Teodorovici: ”Eu n-am înțeles de ce această afirmație, această măsură care se discută, a venit de la Ministerul de Finanțe și de la ministrul de Finanțe. Nu înțeleg care este atribuția Ministerului de Finanțe în acest domeniu. Cred că dacă există o comisie de specialiști, care analizează oportunitatea legalizării canabisului în scopuri medicale, orice fel de comentariu, orice fel de punct de vedere, o eventuală decizie în sensul legalizării sau nu va trebui și trebuie făcută de Ministerul Sănătății și de ministrul Sănătății”.

În opinia sa, experții sunt cei care trebuie să decidă legalizarea sau nu a canabisului în scop medical în România: ”Este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea și la pregătirea profesională a specialiștilor. Evident că aici sunt deja câteva țări, nu puține și în UE și în spațiul european, ultima țară dacă nu mă înșel a fost Marea Britanie, care au legalizat deja acest lucru. Deci probabil că din punct de vedere profesional, al specialiștilor, există o susținere și o explicație pentru legalizarea acestuia. Există o recomandare a Parlamentului European, adoptată în februarie anul acesta, prin care recomandă statelor membre să facă acest pas. Deci pasul dacă va trebui făcut, va trebui făcut numai și numai la propunerea și după analiza specialiștilor și ei trebuie să decidă dacă România va face acest pas”.

 
Cseke Attila, despre eventuala legalizare a canabisului în scop medical