
Social
Scandal cu manele, la premiile Gopo. Producătoarea Ada Solomon la RFI: Momentul avea legătură cu gala de la TNB
producatoare_ada_solomon_manele_gopo.jpg

Ada Solomon spune despre scandalul cu manelele de la premiile Gopo că ”e o furtună într-un pahar cu apă. Sigur că fiecare suntem liberi să ne placă sau să nu ne placă ceva, că sunt manele, că e heavy metal, că e jazz, știu oameni care au alergie la jazz (...). Mie nu mi s-a părut nepotrivit momentul. Nu discut nici calitatea prestației, pentru că cred că se putea mai bine sau poate că trebuia pregătit mai bine, habar n-am. Important e că îi găsesc rațiunea într-o cinematografie în care avem pentru anul trecut exact această paletă a diversității, în condițiile în care unul din filmele care a fost nominalizat și care e unul din filmele importante ale anului trecut avea ca background lumea manelelor și doctoratul în manele al personajului principal din film, nu mi s-a părut deloc nepotrivită și fără legătură cu subiectul. Avea legătură, tocmai că avea legătură”.
”Cel mai tare mă necăjește că să spunem bravo ne e atât de greu și suntem foarte zgârciți cu aplauzele, în schimb dacă putem să aruncăm cu noroi în niște oameni, la asta ne pricepem cu toții foarte bine și ne grăbim să o facem, că știm, că nu știm, că am auzit sau am fost acolo, egal”, afirmă producătoarea.
În opinia sa, ”dezbaterea asta, ce e muzică, ce nu e muzică, ce intră în partea de cultură, ce intră în partea de subcultură sau de noncultură sau cum vreți să o numiți se poate extinde la cinematografie destul de ușor, pentru că vorbim o grămadă despre filmele românești care sunt lăudate în străinătate și care primesc o mulțime de premii și care sunt considerate că sunt filme care nu se adresează publicului larg, că ar fi nevoie să fie finanțate mai puternic filme care sunt adresate publicului larg, ce înseamnă filme adresate publicului larg și unde se oprește cultura cinematografică? Dacă ne uităm la cele mai mari succese de box-office din ultimul an, cele două nume sunt ”Moromeții 2” și ”Oh, Ramona!” și aici iarăși putem să facem o discuție cam ca între manele și muzică ușoară. Sunt totuși niște diferențe mari de abordare artistică și aici vorbesc doar de abordarea artistică și de ce înseamnă ele la nivel de produs cultural, pentru că și unul și celălalt sunt făcute la un nivel tehnic remarcabil și unul și celălalt au ajuns la public (...), dar nu sunt deloc la fel și publicurile care au mers la aceste două filme sunt foarte diferite, sunt generații diferite, sunt preocupări diferite, sunt gusturi diferite, sunt culturi diferite, dar despre asta nu se discută”.