Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legalizarea canabisului medicinal. Medic psihiatru: Diferența dintre drog și medicament e dată de dozaj și uz

marijuana.jpg

Legalizarea canabisului medicinal. Medic psihiatru: Diferența dintre drog și medicament e dată de dozaj și uz
Legalizarea canabisului medicinal. Medic psihiatru: Diferența dintre drog și medicament e dată de dozaj și uz

România ar putea legaliza consumul de canabis în scop medicinal.

 Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că la Ministerul Sănătății există o comisie care analizează acest lucru. Europarlamentarii au adoptat în urmă cu o lună o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la statele membre să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente.

La RFI, medicul psihiatru Gabriel Diaconu spune că subiectul e foarte controversat atâta vreme cât  posesia de marijuana e incriminată în România. Totuși, discuția cu autoritățile ar putea porni de la faptul că marijuana medicinală este un alt tip de produs față de drogul clasic, folosit de consumatori.

Medic psihiatru: Mesajul mi se pare foarte important, mesagerul mai puțin. Sunt mai mulți ani de când unii dintre noi advocăm extinderea capacității terapeutice în varii boli prin includerea marijuanei în scop medicinal. Evident că subiectul e foarte controversat. La momentul de față în România marijuana și produsele derivate sunt pe lista drogurilor care sunt consdierate de trafic și abuz. Drept urmare consumul, posesia și traficarea acestor substanțe e infracțiune. Dar depre ce e vorba, de fapt, în privința marijuanei medicinal? Deși e o substanță cunoscută încă din antichitate, unele studii arată că rășina acestei plante poate avea proprietăți terapeutice teribil de benefice în diverse probleme, de la anumite probleme de sănătate mintală până la probleme de imunitate sau terapia durerii în cancer. Studiile nu sunt nici pe departe conclusive. Nu sunt nici pe departe echivoce. În același timp sunt și date care arată că uzul recreațional de marijuana este asociat cu o creșterea incidenței anumitor boli psihice, în deosebi în adolescență. Trebuie spus că unele dintre aceste boli psihice sunt destul de grave. Dar, de ce lucrăm unii dintre noi la legalizarea marijuanei în scop medicinal? Pentru că ne dorim, în primul și în primul rând, o bună regularizare într-o piață care în această zonă gri, neagră abundă în folosirea unor mijloace mai mult sau mai puțin omologate de către persoane care au ajuns cumva la fundul sacului, fie că vorbim de sindroame dureroase cronice unde tratamentele tradiționale dau greș, poate inclusiv stări psihopatologice, unde folosirea rațională, măsurată a marijuanei medicinale ar putea să îmbunătățească simptomatic anumite cazuri. Eu cred că este de mare oportunitate ca o astfel de comisie să se întrunească la Ministerul Sănătății. Drept urmare, avem pe mână o dezbatere serioasă, sobră, în primul rând tehnică și profesională, unde, cel puțin Ministerul Sănătății să dea undă verde posesiei medicinale de marijuana, un lucru care nu este greu de reglementat. E curios să reglementezi asta câtă vreme vânzarea de marijuana este încă incriminată. Trăim totuși în Uniunea Europeană și persoanele pot să își procure marijuana medicinală din țări în care practicile au fost legalizate. Dar, dacă își procură inclusiv cu prescripție medicală din Olanda sau Spania sau Italia nu au voie să vină în România pentru că vor fi arestate pentru posesie și un ipotetic trafic de droguri. Avem nevoie de un cadru legal, normativ și procedural pentru ca astfel de persoane să poate beneficia de rețetă pentru  marijuana medicinală.

Reporter: Gabriel Diaconu, spuneți că doar dacă ne uităm în zona oncologică, medical este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare.

Medic: Ne uităm la oncologie, în anumite boli neurologice, în anumite tulburări inclusiv cu componentă psihiatrică, în medicină internă. Și ne mai uităm la ceva. Sunt mai multe țări unde canabisul face obiect de cercetare. Este foarte greu pentru echipe din România să prindă din urmă, să facă pasul înainte, inclusiv către protocoale de cercetare, câtă vreme atitudinea autorităților române față de marijuana este reducționistă. Da, într-adevăr, marijuana este o substanță de potențial abuz. Dar la fel este și zahărul și cafeina și băuturile energizante și alcoolul. Lista poate să continue. Vrem să regularizăm consumul de marijuana în scop medicinal și poate chiar și recreațional în România în scopul de a superficializa o practică, da sau nu? Deosebirea dintre un drog și un medicament este de doză și uz, de potențial de abuz și de complicații. Marea problemă pe care o avem în România este noi suntem, mai degrabă, un culoar de tranzit pentru marele trafic de de droguri, inclusiv opioide și canabioide dinspre est către vest. Fiind o piață neregularizată, este o piață murdară. Este o piață unde de multe ori acești compuși sunt stropiți sau îmbogățiți cu alte substanțe și unde, poate că riscurile depășesc cu mult beneficiile câtă vreme este un exercițiu tip hoții și vardiștii. Cu alte cuvinte, traficanții mici sau mari împing astfel de substanțe pe piață și statul prin poliție, procuratură reacționează. Aș vrea totuși să menționez un lucru. Este mai puțin cunoscut. Anumite produse care conțin canabinoizi, fie naturali, fie sintetici, sunt deja legale în România. Sunt deja inclusiv în uz. Partea foarte interesantă  este că de câțiva ani, printr-un ordin de ministru, este posibil să imporți pe o adeverință de nevoi speciale, inclusiv astfel de canabinoizi de sinteză.

Rep: Dacă dezincriminezi posesia medicinală vor reuși autoritățile, mai departe, să țină lucrurile sub control?

Medic: Nu cred că pericolul este să iasă lucrurile de sub control. În schimb, cred că această chestiune zgârie o crustă mai mult sau mai puțin psihologic întortocheată în societatea românească, anume, legalizarea consumului de droguri, vis-a-vis de anumite droguri. Trebuie să spun că măsurile punitive vis-a-vis de anumite substanțe psihoactive a demonstrat că, mai degrabă, împing în subteran consumul, dar nicidecum nu îl scad. Fără doar și poate că uzul și abuzul anumitor substanțe poate să genereze și efecte mai puțin plăcute și poate să fie asociate cu o creștere a morbidității. Dar ceea ce se discută zilele acestea la Ministerul Sănătății nu are de-a face cu traficul și conumul de droguri, ci cu folosirea medicinală a unui compus despre care există date științifice că ar putea să fie benefice unor categorii particulare de bolnavi. Marijuana medicinală este deosebită de drogul de pe străzi. Marijuana medicinală este o plantă care este cultivată în condiții previzibile, care are și ea prospectul ei, care trebuie să aibă proprietățile ei farmacologice, astfel încât o cumperi la fel de bine cum cumperi un mezel din magazine. Cam așa este și cu marijuana medicinală. Nu este luată de pe câmp și pusă în pungi și vândută în regim plafar. Ea este supusă unor reguli de verificare a calității în țara de origine. Către acel gen de marijuana ne uităm. Nu ar fi accesibilă în regim de supermarket. Ar fi accesibilă în regim de farmacie. Până la urmă, asta este speța de bază într-un dialog cu autoritățile sanitare din România. Ne dorim acces farmacologic la marijuana pentru a fi folosită în scop medicinal.

 
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu