Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


10 ani în ”cea mai fericită țară”: Nu există sărăcie. Politicienii, angajații oamenilor. Se studiază puțin, se învață mult

Cântăreața Narcisa Suciu trăiește de aproape 10 ani în Finlanda

Finlanda este cea mai fericită ţară din lume. Pentru al doilea an la rând, un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a plasat acest stat nordic pe primul loc într-un top în care se regăsesc 156 de țări. Cântăreața Narcisa Suciu, care trăiește de aproape 10 ani în Finlanda, a vorbit la microfonul RFI despre acest stat nordic și despre aspectele care îl fac ”cel mai fericit” din lume.

Finlanda este urmată în această ierarhie de vecinii săi nordici: Danemarca, Norvegia şi Islanda, în timp ce state dezvoltate precum Marea Britanie, Franța, Statele Unite sau Germania nu au intrat în top 10.

România este pe locul 48.

La polul opus, cele mai nefericite ţări sunt în Africa. Sudanul de Sud este ţara cu populaţia cea mai puţin fericită din lume.

Printre factorii luaţi în calcul pentru această evaluare se numără produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, speranţa de viaţă sănătoasă şi percepţia cu privire la corupţie în instituţiile guvernamentale şi mediul de afaceri.

Top 20 al celor mai fericite țări:

1. Finlanda (7.769)

2. Danemarca (7.600)

3. Norvegia (7.554)

4. Islanda (7.494)

5. Olanda (7.488)

6. Elveția (7.480)

7. Suedia (7.343)

8. Noua Zeelandă (7.307)

9. Canada (7.278)

10. Austria (7.246)

11. Australia (7.228)

12. Costa Rica (7.167)

13. Israel (7.139)

14. Luxemburg (7.090)

15. Marea Britanie (7.054)

16. Irlanda (7.021)

17. Germania (6.985)

18. Belgia (6.923)

19. Statele Unite (6.892)

20. Cehia (6.852)

48. România

156. Sudanul de Sud

Nu oricine se poate acomoda la viața de aici

Cum se explică avansul statelor nordice în acest clasament? RFI a încercat să afle răspunsul la această întrebare de la cântăreața Narcisa Suciu, care trăiește de aproape 10 ani în Finlanda, ”cea mai fericită țară din lume” conform topului ONU.

Narcisa Suciu: Țările nordice nu sunt pentru toată lumea. Cred că nu oricine se poate acomoda la viața de aici. Diferența față față de o țară ca cea în care noi suntem născuți și care e situată mult mai în sud este foarte mare. Sunt nopțile albe pe timpul verii, întunericul de pe timpul iernii. Sunt temperaturile foarte scăzute pe timpul iernii. Astea fac grea acomodarea.

Reporter: Și totuși, fericirea e în floare acolo…

N.S: Toată lumea mă întreabă cum reușesc să dorm vara dacă e lumină non stop, de exemplu. La faza cu fericirea chiar mă gândeam că toate țările nordice sunt în trend sau în top 5. Mai e și Elveția pe acolo. Treaba cu fericirea este un cumul de factori, respectiv încrederea în stat, în guvernare, în poliție, în sistemul de învățământ, curățenia, sistemul de sănătate. Probabil că toate acestea la un loc fac în așa fel încât oamenii să fie mulțumiți. Astea sunt țări în care nu prea există sărăcie. Statul are grijă ca fiecare locuitor să aibă un minim necesar pentru trai. Sunt țări în care nu o să vezi pe stradă cerșetori, oameni fără adăpost. Nu o să vezi animale fără adăpost.

Se studiază mult mai puțin, dar se învață mult mai mult

Rep: Finlanda și țările nordice în general au un nivel de trai foarte ridicat. Sunt în acest top al fericirii între state. În măsura în care ați putut afla în acești 10 ani de când locuiți acolo, cum e sistemul educațional, cel de sănătate, spre exemplu, comparativ cu România?

N.S: Am aflat pentru că am avut copilul în școală. În momentul în care ne-am mutat aici, fetița mea era clasa a cincea. Acum e studentă și are două job-uri. Chiar zilele trecute îmi spunea că nu își poate imagina viața altfel, adică să fie mai puțin ocupată decât e. Îi place chestia asta. Îi place să se trezească devreme, la 6 și să își termine ziua la cinci. Să se întoarcă acasă la cinci și să simtă că a făcut ceva în ziua aia.

Rep: Sistemul educațional se aseamănă cu cel din România?

N.S: E absolut diferit. Se studiază mult mai puțin, dar se învață mult mai mult. Nu există o programă atât de strictă ca cea cu care noi suntem obișnuiți în România. Important este să se învețe și să se observe la ce este copilul talentat sau ce e bun să facă. Se pune foarte mult accent pe lucrurile făcute efectiv cu mâna, pe artă, pe craft, pe chestiile pe care ai putea să le faci și să le transformi în meserie din hobby.

În sănătate, costul serviciilor diferă

Rep: Despre sistemul de sănătate ce ne puteți spune?

N.S: În momentul în care m-am mutat aici am observat chestii foarte diferite față de  cele cu care eram obișnuită. Erau chestii foarte mici. De exemplu, la fiecare 6 luni sau un an primeam o invitație în poștă pentru copil să meargă să își verifice dinții. Eu primeam o invitație să mă duc să îmi fac diverse testări de screening, pe care ar fi normal să le facm cu toții la un moment dat. Dacă locuiești aici, ai un cod numeric personal. În momentul în care te duci la urgență serviciul de sănătate este gratuit. În cazul în care e un serviciu de sănătate care nu ține de urgență, ci mai degrabă de opțiunea personală, atunci e plătit. Dar costul poate să difere. Dacă ești un om care nu are un loc de muncă, cum sunt eu, costul este mult mai mic decât la un om care are un loc de muncă, cum e soțul meu.

Rep: Ce simțiți când reveniți acasă în România?

N.S: Pentru mine acasă reprezintă amândouă locurile. Din păcate, când sunt într-un loc mi-e dor de celălalt. Vin foarte des. Vin cam o dată la două luni. Simt că nu am plecat niciodată.

Rep: Ce simțiți că s-a schimbat la România? Sau cum o vedeți de acolo de departe?

N.S: Lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii 10 ani. Se construiește foarte mult. Când lucram acolo, unul dintre lucrurile de care îmi era frică era sistemul de sănătate. În momentul ăsta nu mai reprezintă un motiv de panică. Am avut la un moment dat nevoie de medic în București și a fost la fel de bine ca și aici.

Politicienii nu sunt vedete, ci simpli angajați ai statului

Rep: Actualitatea politică cum se vede de acolo?

N.S: Aici e mai dificil. Recunosc că am cam pierdut contactul cu partea asta.

Rep: Atunci spuneți-ne cum este politica în Finlanda. La noi încă politicienii sunt departe de a fi bine priviți în ochii celor mai mulți oameni…

N.S: Aici sunt foarte conștienți că sunt angajații oamenilor, ai poporului, că sunt bugetari. De aceea, când o să vedeți știri de genul că președintele Finlandei nu a mai avut loc în sală și a stat pe scările amfiteatrului este o chestie absolut normală. Sau că se duce la serviciu cu bicicleta într-o dimineață este absolut normal. Așa ar trebui să fie. Nu e vorba despre niște super staruri din artă sau sport. E vorba despre niște angajați ai statului.

 
Narcisa Suciu, despre Finalnda