Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MS vrea să aducă un medicament oncologic din Cuba. Pacienții întreabă de ce nu sunt folosite cele existente

medicamente-pastile-imprastiate-20090820135541.jpg

Un nou medicament oncologic, împotriva cancerului pulmonar, ar urma să fie adus din Cuba
Un nou medicament oncologic, împotriva cancerului pulmonar, ar urma să fie adus din Cuba (ilustrație generică)

Un nou medicament oncologic, împotriva cancerului pulmonar, ar urma să fie adus din Cuba. Ministrul Sănătății  anunță că poartă discuții cu autoritățile de la Havana și a agreat un acord. Sorina Pintea nu a oferit detalii. Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer salută ideea dar atrage atenția că déjà, de un an, 8 medicamente oncologice au trecut de evaluările specifice și totuși bolnavii nu pot avea acces la ele.

Cezar Irimia: Și pe noi ne-a mirat informația în condițiile în care nu avem acces la medicamentele care au fost evaluate de un an. Pacienții așteaptă să fie introduse într-o hotărâre de guvern (HG). Ele întârzie să fie introduse într-o HG pentru că au fost introduse necondiționat, adică nu pe cost volum, ci pur și simplu să fie introduse gratuit în tratamentele pacienților. Nu am nimic cu medicamentele din Cuba. Într-adevăr, din câte știu, pe cercetare au o industrie foarte dezvoltată. Dar eu nu pot să știu ce garanție pot avea pentru acel medicament pe care urmează să-l aducă doamna ministru, dacă este acreditat, agreat în Uniunea Europeană de Agenția Europeană a Medicamentului sau de FDA în Statele Unite. Ce garanții avem noi privind consumul acestui medicament? Pe de altă parte ar putea aduce beneficii majore pacienților. Dar cum să cred că îmi va aduce un medicament din Cuba, când medicamentele evaluate de un an și care au fost acceptate necondiționat să intre în tratamentele pacienților nu sunt introduse nici în ziua de astăzi. Pacienții au început să își cumpere aceste medicamente în speranța că vor fi introduse curând.

Reporter: De ce nu sunt introduse, domnule Irimia? Ce se întâmplă?

C.I: Nu ni se explică. Întotdeauna spun că au prioritate cele care au fost introduse și aprobate cu criteriul cost volum, iar cele necondiționate, care au la adresabilitate un număr foarte mic de pacienți nu sunt introduse. Este o bătaie de joc la adresa pacienților. Noi am mai cerut și anul trecut în octombrie o dezbatere publică. Ni s-a promis atunci în noiembrie. Acum ni s-a spus că a întârziat bugetul. Vezi doamne, nu ei sunt vinovați, alții sunt vinovați. Și uitați în lupta lor politică suferim noi. Mor pacienții cu zile. Nu numai în oncologie sau hematologie, ci în mai multe patologii cronice, sunt medicamente care nu își găsesc alternativă actualmente în ceea ce găsim pe piața românească.

Rep: Ce înseamnă, domnule Irimia, că este privilegiat criteriul cost volum?

C.I: Criteriul cost volum înseamnă că se încheiei contractul pe 100 de pacienți și tot ce depășește plătește compania producătoare. Cumva, tot industria sponsorizează statul român privind consumul de medicamente. De altfel, foarte bine. Suntem de acord. Să avem acces cât mai mulți la tratamente. Dar astea care nu au fost introduse cu această condiționare cost volum, de ce nu sunt introduse într-o HG? Așteptăm de atâta timp, iar pacienții noștri nu mai au bani să își plătească aceste tratamente care îi țin în viață.

Rep: Domnule Irimia, câte medicamente au trecut de evaluare, dar totuși, nu pot fi accesate de către bolnavi?

C.I: Necondiționat, în acest moment, sunt 8 medicamente care așteaptă unele de un an, unele de jumătate de an să fie introduse într-o HG și nu mai sunt introduse. Sunt medicamente care au adresabilitate acolo unde nu există alternativă pe diferite patologii cronice.

Rep: Cât durează până trece de toate avizele un medicament oncologic?

C.I: Destul de mult în România, ceea ce a determinat asociațiile de pacienți să acționeze statul în judecată. Am câștigat pentru încălcarea directivei europene 89, care spune clar că în 90 de zile, Agenția Națională a Medicamentului este obligată să dea un răspuns de includere sau nu al acelui dosar depus pentru un medicament. În acest moment nu avem alternativă pe câteva patologii.

Rep: Mă întorc la informația de la care am plecat inițial. Vestea că ar putea veni din Cuba un medicament oncologic, împotriva cancerului pulmonar mai exact. Dacă s-ar întâmpla asta, domnule Irimia, îmi imaginez că o dată ce înțelegerea între autoritățile celor două state e parafată nu avem medicamentul imediat la îndemână, într-o lună sua două.

C.I: Cu siguranță va dura cel puțin un an deoarece fiecare are un marketing pentru producție. Ei nu au de unde să știe că pentru România se încheie un contract și încep să livreze acel medicament din secunda doi în care a fost semnat acel act de parteneriat. Trebuie un plan de mărire a producției, de export, de transport al acestor medicamente, de agreere și acreditare pe piața românească cu RCT în limba română. Cel puțin un an va dura. Într-un an mor cam 78 – 80.000 de pacienți nou diagnosticați cu cancer în România. Dacă medicamentul este adus de statul român și introdus în programul de oncologie, este lege în România, toate tratamentele ce țin de terapie în oncologie și radioterapie sunt gratuite.

Rep: Nu contează de unde vin?

C.I: Nu contează de unde vin atât timp cât au fost agreate și acreditate pe piața românescă.

 
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer