Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăncilă pregătește OUG anti-carsharing. Uber: Două milioane de români vor fi afectați

taxi_uber.jpg

Sursa imaginii: 
www.pixabay.com

Șoferii de ”carsharing” vor putea fi amendați, dacă OUG pregătită de Guvern în transport va fi emisă în foma actuală. Semnalul de alarmă este tras, într-un interviu acordat RFI, de purtatoarea de cuvant a Uber, Alexandra Corolea. Transportatorii și reprezentanții Guvernului au ajuns la un acord privind această OUG după mitingurile din 19 și 20 martie din București.

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care ar putea scoate în afara legii serviciile de transport de tip ”carsharing”. E vorba, pe scurt, de aplicațiile de tipul Uber, Taxify, Clever Go sau Black Cab.

Modificarea legislativă este cerută insistent de reprezentanții transportatorilor, în special de taximetriști, care au manifestat la mijlocul săptămânii trecute în centrul Capitalei. Protestatarii susțin că șoferii de ”carsharing” nu dețin actele necesare transportului de persoane și nu plătesc taxele corespunzătoare datorate statului român.

Compania Uber avertizează că ordonanța pregătită de Guvern va afecta întreaga industrie de profil și solicită amânarea ei până la clarificarea contextului legislativ.

Uber nu dispare, dar șoferii ar putea fi amendați

Într-un interviu acordat RFI, purtatoarea de cuvant a Uber, Alexandra Corolea, spune că acest serviciu funcționează perfect în zeci de state ale lumii. În plus, ”Uber este 100% fiscalizat și plătește toate taxele datorate statului român”, susține Alexandra Corolea:

”Dacă această OUG va fi dată – noi am cerut Guvernului să o amâne – nu va dispărea Uber, dar șoferii vor putea fi amendați, iar acest tip de transport va fi descurajat. Peste două milioane de români care folosesc acest serviciu vor fi afectați. Credem că e nevoie, așa cum s-a întâmplat și în alte țări, de o reglementare legală a acestui tip de serviciu, nu de interzicerea lui. E un mit că nu ne plătim taxele. Uber e 100% fiscalizat. Fiecare cursă vine cu o factură fiscală. Lucrăm doar cu PFA, cu SRL, cu firme autorizate”, spune purtătoarea de cuvânt a Uber.

Alexandra Corolea mai precizează că ”Uber este un serviciu extrem de sigur și simplu de folosit. Este transparent. Ai mereu suportul hărții, știi cine este șoferul, iar tariful îți este anunțat înainte de a accepta cursa. Uber poate fi folosit oriunde în lume, e utilizat în peste 600 de orașe din 75 de țări. Sunt mulți turiști care folosesc Uber în România și mulți români care folosesc Uber în străinătate. Asta, pentru că au încredere în acest serviciu”, declară oficialul Uber.

Ascultă:

 
Purtatoarea de cuvant a Uber, Alexandra Corolea, despre OUG din transport