Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Educație cu crucea-n mână: „Familia penticostală se putea abține să dea copiii la ore cu preotul ortodox”

foto_copil_batut.jpg

Image source: 
pixabay.com

Preotul acuzat că ar fi agresat în timpul unei ore de religie un elev de la şcoala din localitatea Baranca - comuna Cristineşti, din judeţul Botoşani, ar putea rămâne "fără binecuvântarea de a mai preda religie", transmite la AGERPRES purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

 

Cazul a intrat și în atenția Inspectoratului Școlar Județean, care anunță începerea unei anchete, dar și a Poliției din Botoșani.  Agresiunea s-a petrecut în timpul orei de religie: părinții elevului de 11 ani susțin că acesta a fost tras puternic de ureche şi lovit cu capul de peretele clasei, pentru că a refuzat să-și facă cruce. Este regretabil ce s-a întâmplat. Dar familia penticostală putea să opteze sau nu să facă religia cu un preot ortodox, reacționează la  RFI Marinel Stredie, primarul comunei din care este copilul presupus agresat:

Marinel Stredie: Poziția noastră este una clară. Nu ne face cinste ca toată presa locală și centrală vorbește și mediatizează acest caz. Îmi pare sincer rău de felul în care profesorul și preotul de acolo s-a gândit să se raporteze la clasa de copii. Nu ne face cinste în niciun fel. Ne pare rău de situația creată. Știu că are și el doi copii miniori. Sigur nici lui nu i-ar fi plăcut să îi urechească cineva. Această situație putea fi foarte bine evitată. Familia cu acel copil face parte din Biserica Penticostală. Profesorul care preda la clasă era preot în Biserica Ortodoxa. Familia penticostală putea să opteze sau nu să facă religia cu un preot ortodox. E destul de complicat. Dar, ei ar fi avut posibilitatea să evite situația asta. Copiii fiind educați în Biserica Penticostală se puteau abține să îi dea la școală să facă cursuri cu preotul de la Biserica Ortodoxă.
 
Reporter: Și ce să facă, domnule primar, copilul pe parcursul acelei ore? Să se ducă în curtea școlii singur? Ce putea să facă?
 
M.S: Nu, nu spune nimeni să se ducă. Era ultima ora. Putea să plece acasă la familie. Școala de acolo e în proximitatea locuințelor. Avem camere de supraveghere în zonă. Nu sunt probleme ca să îl atace cineva. Știu că era ultima oră. Sunt sigur că nu face bine nici imaginii Bisericii Ortodoxe, fiind implicat un preot paroh. Nimeni nu e mulțumit de situația creată.
 
Rep: Dumneavoastră ați stat de vorbă cu profesorul de religie?
 
M.S: Nu am stat. Nu e în subordinea mea. Nu am treabă cu el. 
 
Rep: Mă uitam un pic pe structura comunei. Dacă datele sunt corecte, în jur de 8% din locuitori sunt penticostali. E adevărat?
 
M.S: Da, sunt foarte mulți membri ai bisericilor neoprotestante, cum ar fi baptiști, penticostali, adventiști.
 
Rep: Cum sunt ei văzuți în comună?
 
M.S: Vă dau doar un exemplu. Primarul comunei este membru al Bisericii Adventiste.
 
Rep: Adică dumneavoastră?
 
M.S: Eu. O comună majoritar ortodoxă este condusă de un primar adventist. Avem o relație foarte bună cu toți preoții parohi, cu toți consătenii noștri. Este o relație bună. Ne pare rău de ce s-a întâmplat. Eu sunt primar de 15 ani și nu a fost așa un caz. Ne pare rău de situația creată. Nu știu care o să fie declarația preotului. Până în acest moment nu l-am văzut să iasă în presă să îi spună că îi pare rău, că regretă. Până acum s-a interesat doar de cazul în sine, de cum s-a întâmplat și cum s-a ajuns aici.
 
Rep: Domnule primar, ca membru al unui cult neoprotestant, nu vă așteptați ca un preot ortodox să știe că la aceste culte nu există semnul crucii? 
 
M.S: Nu știu. Eu nu pot să mă pronunț. Nu am fost de față, acolo. În prima etapă, în presă au ieșit alte zvonuri. Ulterior, după două zile au spus că l-a tras de urechi că nu a vrut să își facă cruce. După aceea am auzit că preotul s-a enervet pentru că acești copii au făcut niște semne obscene pe la spate și au deranjat ora. Credeți-mă sincer, nu știu ceva astfel încât să spun că ăsta e adevărul gol goluț. Acum sunt sesizate toate organele de anchetă. După ce o să se facă ancheta la școală, la poliție, la parchet, la mitropolie o să aflăm și noi adevărul și o să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Începând de vineri seară până luni au apărut în presă tot felul de lucruri. Putem să așteptăm să vină cu fișa medicală. Copilul e internat acum la spital. Să vedem ce spun medicii, cât de grav e copilul, ce s-a întâmplat, cât e de rău.
 
Rep: Contează și faptul că acel copil era de etnie romă?
 
M.S: Nu. Credeți-mă că nu avem nicio treabă noi cu asta. Eu am făcut școală acolo, am făcut grădiniță. Vreau să le fac teren de fotbal, de sport. Vreau să fac un centru social. Noi nu avem nicio treabă. Eu am o relație bună. Am și salariați de acolo din minoritatea romă. Noi nu avem nicio problemă cu asta. Credeți-mă. Nu știu cum de s-a ajuns la acest lucru. Pentru mine mai este o mirare. Dacă acești copii deranjau ora, de ce nu a sesizat conducerea școlii? De ce nu s-a spus din aproape în aproape că sunt acolo doi, trei copii care îl deranjează, îl supără? Omul ăsta are și el doi copii minori. Nu cred că lui i-ar face plăcere să audă că cineva i-a tras copiii de urechi sau că i-a luat la bătaie.