Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expații britanici afectați de Brexit, deși ei nu au avut drept de vot

consul.jpg

Shajjad Rizvi este consul onorific al Marii Britanii la Cluj-Napoca
Image source: 
adevarul.ro

Brexitul îi afectează mai mult pe britanicii aflați în afara granițelor Regatului Unit, decât pe cei aflați acasă. Acest lucru în condițiile în care, expații britanici care sunt plecați din țară de mai mult de 15 ani, nici nu au putut vota la referendumul cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Care sunt îngrijorările britanicilor aflați în România, la Cluj?

Britanicii din afara granițelor Regatului Unit așteaptă cu înfrigurare deznodământul în problema Brexit-ului. Pentru o națiune calculată și obișnuită cu siguranța și predictibilitatea zilei de mâine, cea mai mare problemă este incertitudea. Vor putea călători ca și până acum în țările europene? Vor plăti taxe vamale? Vor putea folosi permisul de conducere britanic în afara Regatului Unit? Vor putea lucra în statele Uniunii Europene? Pentru a răspunde acestor întrebări și multor altora, legate de viața lor în România, ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, a făcut un tur al marilor orașe din România, acolo unde există comunități mai mari de britanici. Consulul onorific al Marii Britanii la Cluj, Shajjad Rizvi, spune că statutul britanicilor din România va fi asemănător cu cel al românilor de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană. 

”Statutul lor nu se va schimba, atâta vreme cât s-au înregistrat la autoritățile române de imigrări: vor primi rezidența pe cinci ani. După această perioadă de cinci ani sau în perioada de cinci ani, pot să depună cerere pentru actul de identitate românesc. Procesul este unul foarte simplu, toată informația este pe site-ul Biroului de Imigrări. Aceasta le dă dreptul la serviciile de sănătate, dacă ăși plătesc taxele aici și dreptul la muncă. Dacă au rezidența, pot munci aici. Dacă nu o au, vor trebui să plece în 90 de zile”, a declarat Shajjad Rizvi.

Consulul onorific la Cluj spune că britanicii sunt îngrijorați de ceea ce se va întâmpla de acum încolo, din cauza nesiguranței.

”Vorbesc personal, din experiența britanicilor pe care îi cunosc și sper că nu le fac un deserviciu când spun că mulți britanici de aici ar fi preferat ca Brexitul să nu se producă. Mulți sunt revoltați că se întâmplă. Acesta este un punct de vedere personal. Din păcate, se pare că se va întâmpla. Dacă nu s-ar întâmpla, nu am avea nicio problemă. E normal ca oamenii să fie îngrijorați. Mulți dintre britanicii de aici sunt căsătoriți cu cetățeni români, au copii care sunt și cetățeni români, și britanici și ar avea un impact asupra lor dacă s-ar muta înapoi în Marea Britanie, împreună cu pertenerii lor români. Ca parte a Uniunii Europene, toate acestea nu reprezentau o problemă. Acum vor deveni o problemă și vom vedea ce se va întâmpla, pentru că acum nimeni nu știe detaliile a ceea ce se va întâmpla în final”, a mai spus oficialul.

Însă printre categoriile cele mai afectate de Brexit vor fi expații, cei care locuiesc de ani buni în afara granițelor Marii Britanii. Ei, însă, potrivit legii britanice, nu au avut drept de vot, mai precizează consulul onorific britanic la Cluj.

”Ceea ce este interesant este că mulți dintre noi, britanicii care trăim în Europa de mulți ani, nu am avut drept de vot la referendumul care a decis Brexitul. Dacă ești plecat din Marea Britanie de mai mult de 15 ani, rămâi fără dreptul de a vota, ceea ce, dintr-un anumit punct de vedere, are sens. În România, nu contează, ai drept de vot, indiferent de situație. În Marea Britanie nu se întâmplă așa. Aș vrea să fie acum cazul, pentru că ai mei copii sunt britanici, au crescut în România, fiica mea cea mică s-a mutat în Marea Britanie. Bineînțeles că aș fi preferat să pot vota, pentru că mă gîndesc la viitorul lor”, a mai spus consulul onorific britanic la Cluj, Shajjad Rizvi.

În România, trăiesc aproximativ 3000 de cetățeni britanici, însă este posibil ca acest număr să scadă, după Brexit.

Consulul onorific al Marii Britanii la Cluj, Shajjad Rizvi, despre îngrijorările britanicilor aflați în România, la Cluj