Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Camion cu chipul ministrului Justiției și mesajul: „Mi-e rușine cu rectorul Toader”, plimbat prin Iași

toader_iasi.jpg

Sursa imaginii: 
Violeta Cincu/RFI România

Protest inedit al unor absolvenți ai Facultății de Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.  Un camion “îmbrăcat” într-un mash enorm cu fotografia ministrului justiției ,Tudorel Toader și textul ”Mi-e rușine cu rectorul Toader” se plimbă prin tot orașul. De astăzi timp de trei zile, de la 10 până la 17. Tinerii cer ieșenilor să semneze și o petiție prin care se cere demisa din funcția de rector a lui Tudorel Toader.

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader într-o fotografie de afiș copiată după House of Cards. Așezat într-un fotoliu, cu mîinile însângerate iar pe fundal Universitatea Alexandru Ioan Cuza. E imaginea imensă afișată pe un camion care va plimbă prin orașul timp de trei zile.De la 10 pînă la 17.  Organizația Reset a organizat și o petiție pe care o pot semna cei care vor demisia lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Până acum, au semnat petiția 50 de studenți.

Această acțiune cu plimbatul mașinii prin oraș este unul dintre pașii făcuți. Am mai vorbit cu absolvenții Cuza care au semnat acest demers, am trimis scrisori universităților partenere ale UAIC. Acum suntem cu plimbatul mașinii și a mesajului prin tot orașul.Vor urmă și alți pași.Nu i-am definitivat complet.

Daniela Mitrofan, fondatoare Reset, a declarat că cere studenților de la Drept să nu îl mai accepte pe Tudor Toader la cursuri.

O imagine pe care noi o încurajăm și vrem să le arătăm că suntem alături de ei. A avea curaj, de a ieși în față și de a nu-l mai acceptă pe domnul Toader la cursuri. Din poziția pe care o are nu se poate dedubla, nu este o altă persoană. Este Tudorel Toader, rector autosuspendat și ministrul justiției.Nu se poate că în unele zile să meargă la minister să demoleze statul de drept, să primim MCV-uri negative, să nu țînă cont de recomandările comisiei de la Veneția. Iar sîmbăta să vină la UAIC, să țînă cursuri studenților și să le vorbească despre cum să aibă curaj și cum să aplice legea.

Cum  afectează ministrul judtitiei imaginea UAIC? Daniela Mitrofan, fondatoare Reset

Ia o serie de măsuri cum a fost recursul compensatoriu prin care 20.000 de deținuți au fost eliberați, infracționalitatea a crescut în ultimii ani , a susținut secția special de anchetare a magistraților. Cu toții știm cum Laurei Codruța Koveși i s-au făcut o serie de raporate, a fost chemată la această comisie. Nu poți să demolezi statul de drept, să fii membru al UAIC, al Comsiei de la Veneția. Să spui că vrei să pui în aplicare ce spun ei și apoi să vii să spui studenților cum să aplice elgea. Este un paradox total.

Membrii asociației Reset cer urgentarea măsurilor de modificare a cartei universității AICu8za astfel încât rectorul suspendat Toader Tudorel să poată fi demis. Daniela Mitrofan, fondatoare Reset spune că actualilor studenți de la Drept le este frică să protesteze

Toți cei care au refuzat să semneze au spus că le este profesor și nu vor să se pună rău cu el. Această frică care domnește în universitate este un rezultat al anilor de communism, ani în care am învățat să nu ridicăm vocea la cei care au funcții înalte. E un system prin care oamenii pot fi ușor intimidați. Au nevoie de curaj și să fie uniți. Doar așa un sistem învechit care și-a demonstrate incapacitatea poate fi demontat.

Nu e singurul protest din ultimele săptămîni. Peste 150 de profesori au protestat în urmă cu aproape două săptămîni împotriva modificărilor Legilor Justiției.