Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesele ”Glifosat”. Începe decontul? Proces cu daune de zeci de milioane de dolari

1_monsanto_flickr.jpg

Monsanto a creat glifosatul în anii 1970, iar erbicidul este vândut în prezent în peste 160 de ţări
Monsanto a creat glifosatul în anii 1970, iar erbicidul este vândut în prezent în peste 160 de ţări
Sursa imaginii: 
flickr.com

O instanță condamnă compania Monsanto să plătească 81 de milioane de dolari unui pacient care s-ar fi îmbolnăvit de cancer după folosirea îndelungată a unui erbicid al firmei - celebrul glifosat.

Este o grea înfrângere în Statele Unite a lui Monsanto, cumpărat între timp de gigantul german Bayer, firmă care anunță că va contesta decizia instanței federale. Pare doar începutul unei lungi serii de necazuri pentru compania din domeniul chimic pentru că, potrivit informațiilor furnizate de Bayer către investitori, în Statele Unite sunt pe rol peste 11.000 de procese similare, iar următorul începe chiar astăzi în California.

Procesul era unul care deschide perspectiva unei mulțimi de necazuri financiare pentru Monsanto și noul său proprietar Bayer. Din această perspectivă, era un proces ce nu trebuia pierdut, dar asta a făcut Monsanto. Un tribunal federal din San Francisco, California, a condamnat compania să plătească aproape 81 de milioane de dolari unui pacient bolnav de cancer. Reclamantul, Edwin Hardeman, a folosit erbicidul glifosat timp de aproape 30 de ani și a fost diagnosticat în 2015 cu o formă rară de cancer. Bayer, care a cumpărat Monsanto în 2018, a anunțat că va contesta hotărârea. ”Suntem dezamăgiţi de decizia juriului, dar acest verdict nu schimbă greutatea cercetărilor şi a concluziilor autorităţilor de reglementare din toată lumea, din ultimele patru decenii, care au susţinut siguranţa erbicidelor noastre pe bază de glifosat şi a faptului că acestea nu sunt cancerigene”, potrivit unui comunicat al Bayer, care a cumpărat Monsanto anul trecut.

Decizia este prima pierdere a companiei în fața unei jurisdicții federale americane în ceea ce privește produsul său emblematic, glifosatul, ingredient activ al Roundup. Dar, în același timp, este cea de-a treia piedică judiciară pe care o suferă în câteva luni. În august 2018, o instanță de stat din California a condamnat Bayer să plătească 289 de milioane de dolari unui grădinar care a fost și el diagnosticat cu cancer, iar firma germană a făcut apel. În Franța, cinci luni mai târziu, Curtea Administrativă de la Lyon a anulat autorizația de introducere pe piață pentru Roundup 360, invocând principiul precauției.

Bayer reușise să împartă procesul în două faze. Prima a fost dedicată exclusiv analizei probelor științifice pentru a determina posibilitatea unei relații de cauzalitate între expunerea la Roundup și boala reclamantului, iar avocații nu au permis să fie incluse în discuție și documentele interne ale companiei - faimoasele ”Monsanto Papers” - sugerând că Bayer a căutat să ascundă pericolul produsului său. Aceste documente ar fi putut fi aduse în atenția juriului numai în a doua fază, care trebuia să judece responsabilitatea firmei. În ciuda acestei situații avantajoase pentru Bayer, prima fază s-a încheiat pe 19 martie, cu opinia unanimă a juriului că Roundup a fost un ”factor important” în apariția bolii reclamantului. Decizia a fost urmată de o scădere pe burse ale acțiunilor Bayer, care au au atins nivelul cel mai scăzut în șase ani. La sfârșitul celei de-a doua faze, jurații au constatat că firma a fost responsabilă pentru prejudiciul cauzat reclamantului. Având în vedere ceea ce știa producătorul erbicidului, acesta ar fi trebuit să-i avertizeze pe clienți despre riscul de cancer prezentat de produs.

Decizia de acum a juriului federal american poate constitui precedentul căutat de mulți reclamanți. Cazul poate fi luat drept exemplu pentru aproximativ 700 de plângeri similare grupate în aceeași jurisdicție.

Monsanto a creat glifosatul în anii 1970, iar erbicidul este vândut în prezent în peste 160 de ţări şi utilizat pe scară largă în Statele Unite.

Spre deosebire de agențiile de reglementare, în martie 2015, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat glifosatul drept ”probabil cancerigen pentru oameni”, declanșând un val de plângeri cu care se confruntă astăzi Bayer.