Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elevul bătut la ora de religie, agresat și pe Internet: "Copilul este și rom și pocăit. Țiganul nu e om nici în ziua de Paște"

bully.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cazul de la Botoșani și reacțiile de după arată că societatea din România este în continuare lipsită de empatie și tolerează violența, după principiul "bătaia e ruptă din Rai", e de părere sociologul Gelu Duminică. El susține că discursul de ură din partea unei părți a societății ar avea legătură atât cu etnia copilului, cât și cu religia lui. 

"Lipsește empatia foarte mult. Mai ales atunci când vorbim de persoane care aparțin unor grupuri stigmatizate și vulnerabile. Suntem foarte toleranți la violență și abuzuri. Bătaia e ruptă din Rai. Din păcate se aplică, mai ales în mediile mai tradiționale. (…) Copilul ăla este și rom și pocăit. Dacă era copil blond de roman sadea, cum zic ăștia mai naționaliști, credeți-mă că mulți ar fi sărit de fund în sus și n-ar fi găsit astfel de scuze. Însă țiganul nu e om nici în ziua de Paște. Spune un celebru dicton românesc. Cred că foarte mulți au pavlovian în minte apartenența etnică și religioasă a copilului și se comportă ca atare", spune Gelu Duminică.

 

 

Ascultă AICI interviul integral: 

 

Între timp, organizația Salvați Copiii a sesizat Avocatul Poporului, după ce un elev din județul Botoșani ar fi fost bătut la ora de religie, pentru că ar fi refuzat să se închine. Între timp Poliția și Inspectoratul Școlar au deschis anchete. Scopul sesizării este tocmai ca aceste cercetări să fie făcute transparent, spre binele copilului, explică reprezentanții Salvați Copiii.  Agresiunea s-a petrecut în timpul orei de religie: părinții elevului de 11 ani susțin că acesta a fost tras puternic de ureche şi lovit cu capul de peretele clasei, pentru că a refuzat să-și facă cruce.