Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demers RFI: Un cercetător răspunde valului de comentarii antisemite postate în online după publicarea unei știri

exp.jpg

Image source: 
https://www.inshr-ew.ro

Val de comentarii antisemite pe grupurile de Facebook unde a fost postată o știre despre intenția ridicării unui bust al Mareșalului Antonescu la București. Inițiativa îi aparține viceprimarului Aurelian Bădulescu și a fost deja ferm criticată de Institutul Elie Wiesel. Detalii AICI. Între timp, în mediul online au fost postate zeci de comentarii antisemite, chiar dacă legea din România pedepsește astfel de atitudini. La RFI,  istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, demontează toate presupusele argumente aduse de critici și explică cauzele care duc la astfel de atitudini. 

Ion Antonescu,  patriot și erou


Image source: 
facebook.com

Mădălin Hodor:  Referitor la chestiune Antonescu erou. Nu se poate susține, pentru că Ion Antonescu a fost un criminal de război. A participat la război alături de Germania nazistă. A participat la Holocaust. A dat ordine exeplicite pentru uciderea evreilor. Asta e o chestiune care cel puțin pentru istorici este clar stabilită. Acum, că există încă persoane în România care nu cred acest lucru,  ține de modul în care se diseminează istoria corectă în România. 

Antonescu, patriot. Regele Mihai, trădător

Mădălin Hodor: Iarăși este o chestiune falsă. Adevăratul erou la 23 august a fost Regele Mihai. Nu mareșalul Antonescu, care intenționa să meargă în continuare cu Germania nazistă. În viziunea lui nu se justifica o încălcare a Tratatului cu Hitler. Mai mult decât atât, Antonescu a dovedit în august 44 o incapacitate fundamentală să înțeleagă situația politică. El de exemplu credea promisiunile lui Hitler că România va ocupa nu știu ce poziție importantă, că i se vor retroceda Basarabia și Bucovina. Nici măcar militar nu se mai justificau acțiunile lui, pentru că frontul fusese deja spart. A spune despre Antonescu că nu a fost un trădător...Da! Nu a fost un trădător...al lui Hitler. 

 

Negarea Holocaustului

Mădălin Hodor: Există tot felul de negaționiști. Unii mai iscusiți, alții mai puțin iscusiți. Cei iscusiți spun tocmai asta: domnule, noi n-am trimis evrei la Auschwitz, arătând cu degetul către autoritățile hortiste maghiare. Problema acestor negaționiști iscusiți este că noi n-am trimis evrei la Auschwitz, dar i-am exterminat în Moldova, în Ucraina, Transnistria. Acolo au fost pogromuri extensive. Acolo au fost pogromuri extensive. La Iași.  Acolo au fost acțiuni de exterminare a evreilor făcute de Armata Română la ordinele lui Antonescu. 14.000 de evrei uciși în trei zile.  Cumva negaționismul ăsta e exact ca în fake news: românii nu au trimis evrei la Auschwitz,  asta însemană că nu au ucis evrei. Ceea ce e fals. Nu i-au ucis acolo, i-au ucis în Est.

Fascinația pentru Horthy 

Mădălin Hodor: Aici discuția este și mai alambicată. După cum bine știți, în politica actuală a lui Orban au fost scandaluri repetate cu felul în care Orban l-a reevaluat pe Horthy. Dacă vorbim despre Holocaust trebuie să ne aducem aminte că autoritățile maghiare au exterminat în masă evrei, chiar în situația în care trupele sovietice erau lângă Budapesta. Ei se ocupau cu exterminarea evreilor. Lucrurile astea sunt absolut cunoscute. Nu sunt descoperiri istorice de ultim moment. 

 

România, condusă de evrei 

Mădălin Hodor: Intrăm pe terenul teoriei conspirației. Nu numai România e condusă de evrei, întreg Globul e condus. Că Soros, că oculta mondială. Vorbim de zeci și sute de ani de propagandă. În epoca medievală, evreii erau considerați vinovați dacă apăreau boli între-un sat. (...) Teoriile astea prind foarte ușor pentru că oamenilor le este indusă ideea că cineva este întotdeauna vinovat de ceea ce li se întâmplă. Cineva din afară. 

Elie Wiesel, un impostor. "Cu cât minciuna este mai gogonată, cu atât capătă credibilitate"

Mădălin Hodor: Nici nu mai poți să califici lucrurile astea. Există acest curent negaționist absolut. (...) Iese din realitatea normală. Ai prelegeri și oameni care neagă chiar existența Holocaustului. Oameni care spun  că Holocaustul a fost o invenție. Deci cei 6 milioane de evrei omorâți de naziști și de aliații lor au fost inventați. Cum poți să contrazici o astfel de idee, atât de sfruntată? Problema cu teoriile conspirației e că nu ai cum să le contrazici. Pentru că ele sunt concepute ca o formă perfectă. Teoria conspirației nu caută explicații. Nu propune o ipoteză și nu e interesată de adevăr. Revenind la Elie Wiesel: cu cât minciuna este mai gogonată, cu atât capătă credibilitate.  Într-un fel foarte pervres. Deci dacă eu spun acum că ceea ce se susține despre Elie Wiesel este o minciună, afirmația mea este integrată în această teorie că este un impostor și va deveni întoarsă ca un argument în favoarea acestei chestiuni. 

Concluzie: De ce există totuși un cult al lui Ion Antonescu?

Mădălin Hodor: Nu există numai cultul lui Ion Antonescu. Există și un cult al lui Ceaușescu. Dej. Un cult al lui Horia Sima. Motivul este că oamenii se identifică într-un fel sau altul cu modul voit greșit în care sunt prezentate personajele astea. Antonescu de exemplu pentru foarte mulți oameni rămâne acel erou care s-a luptat cu rușii pentru a recupera Basarabia și Bucovina. Ideea asta e o imagine, un marketing, dacă vreți. Ce li se spune oamenilor? Uite, un militar patriot român în condiții vitrege ale istoriei, a vrut să recupereze Basarabia și Bucovina. Și oamenii se identifică cu chestiunea asta. La care se adaugă rusofobia care există în societatea românească. La noi oricine s-a luptat cu rușii este absolut imediat adoptat ca un patriot. O imagine atât de frumos făcută nu poate să fie pătată de realitatea istorică că omul acela e un criminal

 

Ascultă AICI interviul integral cu cercetătorul Mădălin Hodor: