Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi schimbări în Educație. Ministrul Andronescu vrea bacalaureat diferențiat

andreea-oros-si-copii-din-liceul-teoretic-nicolae-iorga.jpg

În cazul bacalaureatului care permite accesul la univestitate, printre noutăți, este proba de creativitate și aptitudini.

Absolvenții de liceu ar putea alege în viitor între mai multe tipuri de bacalaureat. Mai exact, vor putea opta între unul care să le permită accesul la universitate și unul profesional care să le permite continuarea studiilor la nivel postliceal. Modificările se regăsesc într-un proiect de act normativ, după cum a anunțat ministrul Educației Ecaterina Andronescu.

 

Patru tipuri de Bacalaureat au fost propuse de Ecaterina Andronescu pentru viitoarea lege pe care o pregătește, potrivit schemei prezentate în cadrul unui eveniment organizat vineri la Biblioteca Centrală Universitară. O variantă pentru filiera profesională, numită BAC T, din care lipsește Matematică, la fel că la alte două variante – BAC A2 (socio-uman) și BAC V (vocațional). Matematică este doar în versiunea BAC A1 (științe). 

Ecaterina Andronescu, ministrul EducațieiBacalaureatul diferențiat funcționează de ani buni în mai multe state europene precum Franța Și Germania. “El se impune și în România, însă detaliile sunt importante. Ceea ce reprezintă o soluție pentru unii elevi, poate fi o restricție pentru alțiiȚ”, spune profesorul Eugen Palade, expert în politici educaționale la Centrul Educatia 2000+.

Prof. Eugen Palade, expert politici educaționale la Centrul Educatia 2000+ 

Ministrul Educației a mai declarat că lansează în dezbatere și schimbarea numerotării claselor din învățământul preuniversitar. Clasa pregătitoare nu va mai exista și va fi numită clasa întâi.  Clasele din ciclul primar clasic vor fi I-III, urmând ca la clasa a IV-a elevii să aibă în continuare învățător, dar și profesori. Se schimbă și Evaluările Naționale. Astfel, dispare evaluarea de la clasa a IV-a.