Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății ia contact cu realitatea din spitale: Mi se lipeau pantofii pe jos, se spăla cu apă neagră

spital.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mi se lipeau pantofii pe jos, se spăla cu apă neagră,  așternuturile erau murdare, sigur erau infecții nedeclarate. Controalele vor continua, nu sunt exercițiu de imagine  - sunt afirmațiile ministrului Sănătății,  făcute la câteva zile după controlul-surpriză de la Ploiești. Sorina Pintea a  făcut în noaptea de vineri spre sâmbătă un control la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, pe fundalul mai multor nereguli semnalate la unitatea medicală. Nemulțumită, Sorina Pintea a cerut demiterea unui director și un control urgent al DSP.  

 

Nu a fost un exercițiu de imagine și nu va fi pentru că voi face în continuare același lucru. M-am săturat să fim arătați cu degetul, noi, autoritățile. Sistemul de sănptate nu este o parte abstractă, suntem fiecare dintre noi, medici, pacienți, autorități”, a afirmat ministrul Pintea, în deschiderea conferinței Profit Health Forum. Sorina Pintea s-a arătat nemulțumită de ce a găsit în urma controalelor-surpriză  făcute la Ploiești, în week-end și anterior la Târgu Jiu. În cazul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, ministrul de resort a cerut deja demiterea unui director și un control urgent al DSP.

Acum, la conferință, Sorina Pintea și-a detaliat experiențele din unitățile medicale pe care le-a controlat: 

Un aparținător era de 5 ore în spital și nu știa ce s-a întîmpat cu pacientul. Atitudinee era am tratat pacientul, nu are rost să discut cu aparținătorul. Lucrurile acestea m-au deranjat foarte tare. (…)Liftul s-a oprit întâmplător la etajul I, am intrat într-o secție nerenovată, unde o îngrijitoare fără mânuși spăla pe jos cu o apă pe care nu ați dori să o vedeți, apă neagră. Mi-a spus că a pus 2-3 pastle de dezinfectant în apă, când ar trebui puse 5 pastile la 10 litri” – a spus, printre altele, Sorina Pintea.

În tot acest context, ministrul avertizează să spitalele cu probleme grave vor primi amenzi mari și va solicita retragerea acreditării.