Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plajele românești, reabilitate cu fonduri UE de peste 600 de milioane de euro

Peste 600 de milioane de euro vor fi investiți în acest an în plajele de pe litoral distruse în sezonul rece și ca urmare a schimbărilor climatice. Comisia Europeană a aprobat finanţări de aproape două miliarde de euro pentru mai multe proiecte de infrastructură, printre care și cel denumit "Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a".

Comisia Europeană a aprobat finanţări de aproape două miliarde de euro pentru mai multe proiecte de infrastructură din România care vizează transportul public din Bucureşti, litoralul Mării Negre şi sistemul de aprovizionare cu apă din judeţul Timiş.

Cele 4 proiecte majore aprobate marţi pentru România fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează sa fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

Proiectul "Protecţia şi Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a", finanțat din bani europeni, prevede intervenţii la plaje, lucrări de consolidare şi construirea unor ziduri de susţinere, lucrări de dragaj şi acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea şi controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Marii Negre, în special în zona judeţului Constanţa. Proiectul va fi finanţat cu peste 600 de milioane de euro de către UE.

FPTR: Mai este nevoie de finanțare de la UE

Prim-vicepresedinte Federaței Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Nicolae Bucovală, spune, într-un interviu acordat RFI, că ”cele 600 de milioane de euro sunt de mare folos, dar mai este nevoie de finanțare de la UE”.

”Întregul proiect este de peste 1 miliard de euro”, declară Nicolae Bucovală, care spune că nu e cert dacă vor rămâne bani și pentru reabilitarea plajei din Vama Veche:

”Mai urmează și alte proiecte pentru zona costieră. S-a început cu investiții în zona Mamaia, Eforie Nord, până în 2 Mai. Pentru a se ajunge până în zona Vama Veche probabil va mai fi nevoie de niște bani de la UE”, spune prim-vicepreședintele FPTR.

Nicolae Bucovală mai declară că lucrările de reabilitare a plajelor sunt în curs, iar pentru vacanța de 1 mai totul va fi gata pentru turiști. ”Chiar și pentru sezonul estival deja unele hoteluri sunt rezervate în proporție de 80%-90%”, mai spune reprezentantul antreprenorilor din turism.

Ascultă:

 
Prim-vicepresedinte Federaței Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Nicolae Bucovală, despre situația plajelor în 2019