Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aurel Vainer despre vandalizarea monumentelor funerare de la Huși: Punctul culminat al unei serii de atacuri antisemite

cimitir.jpg

Sursa foto: FB, Aurel Vainer

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunţă Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, care condamnă ferm incidentul și cere autorităților să ia măsuri. Este un eveniment atroce, cu un caracter profund antisemit, spune la RFI președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, Aurel Vainer.

Cazul a ajuns în atenția opiniei publice la câteva zile după producerea sa, fiind semnalat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic.

Aurel Vainer, președintele Federației, povestește: “Informația ne-a parvenit, nu chiar imediat, de la președintele micii comunități evreiești din Hușiul de astăzi. Nu știa încă exact totul, iar apoi s-au clarificat informațiile. Din păcate, a fost ceva urât de tot. O vandalizare de tip antisemit, pogrom, care nu face cinste nimănui, dar mai ales poporului român, în contextul actual al evoluției spre democrație, așa cum trebuie, pluralistă cu adevărat. Am rămas foarte indignat. De altfel, în comunicatul meu de presă am spus vorbe la mânie, așa cum se spune în limbaj mai simplu și mai adevărat. Nu mă așteptam ca în România de astăzi să mai asistăm la o astfel de devastare, distrugere ale unor monumente ale unor oameni care au murit cu zeci de ani în urmă în pământ românesc. Ce e asta? Cum se poate?

Eu mai am o oarecare explicație. Bănuiesc că Hușiul de astăzi, care a fost și locul de naștere al liderului de tristă amintire al legionarilor. Corneliu Zelea-Codreanu s-a născut la Huși, în casa unui profesor de limba germană. Bănuiesc că acolo mai dăinuie un cuib legionar. Altfel nu îmi pot explica de ce tocmai la Huși. Vreau să vă spun că nu a fost numai acest atact, care înseamnă vandalism la puterea nu știu care. Au fost mai multe lucruri. S-a devastat camera mortuară S-au făcut niște inscripții la un moment dat. A fost un plan de atac, cum se spune. Nu a fost numai o lovitură, ci mai multe, succesiv. Dar au culminat cu această groznică devastare a cimitirului, cu stricarea atâtor monumente. Oameni nevinovați cărora după ce au murit le distrugem și monumentele, care însemnau urmele evreilor în România" explică Aurel Vainer (AUDIO) "Avem 830 de cimitire evreiști în România. Populația României înainte de război, când România era mare cu adevărat avea 850.000 de evrei. Acum suntem câteva mii cu probleme grele, ca să administrăm acest număr mare de cimitire. Multe se află în localități unde nu mai trăiesc evrei de zeci de ani. Hușiul are șansa că mai există o comunitate evreiască. Dar tocmai acolo s-a întâmplat această vandalizare. Să știți că a fost o comunitate cu o foarte bună tradiție acolo. Au fost și evrei podgoreni acolo. Nu erau numai comercianți sau profesii liberale, avocați, doctori. Au fost și oameni care au avut vii, care au lucrat via și au făcut vin. Acolo s-au găsit niște oameni fără omenie să distrigă aceste monumente.

Rep: Spuneați, domnule Vainer, că este un act antisemit. Pe ce vă bazați când spuneți acest lucru? Pe ce informații exact? Ce indicii sunt?

A.V: Incidentele antisemite au o paletă foarte largă. Vandalizarea de cimitire evreiști este un clișeu care se găsește în acțiunile antisemite din diferite țări ale lumii. Dar la noi în mod cer este de natură antisemită. Altfel nu are explicație. De ce tocmai la cimitirul evreiesc s-au distrus aceste monumente funerare, aceste locuri unde dăinuie rămășițe ale evreilor care au trăit pe aceste meleaguri. Eu nu am nicio îndoială că este un act de vandalizare cu caracter antisemit. Nu a avut loc la un cimitir oarecare, ci la cimitirul evreiesc, cu atât mai mult cu cât populația evreiască e atât de mică astăzi în Huși. Noi mai spunem că mai avem forme de antisemitism fără evrei. Subiectul antisemitismului nu mai este atât de mare ca înainte ca să dai explicații de nicio natură. De aceea ne-a îndurerat foarte mult, ne-a mâhnit. Protestăm vehement împotriva acestui act de vandalizare.

explică Aurel Vainer.

Poliția anunță că a demarat o anchetă, ferindu-se deocamdată să catalogheze incidental un act antisemit.

Purtatorul de cuvant al Politiei din Vaslui, Gheorghiță Bogdan (AUDIO) 

Cele peste 70 de morminte au fost vandalizate, confirma la RFI jurnalista Alina Darie de la publicația Vremea Nouă din Vaslui. Jurnalista a fost la cimitirul evreiesc din Huși si povesteste la RFI ce a văzut.

Cele 60-70 de pietre funerare practice au fost dărâmate, distruse. Am observat că a fost distrus și un monument recent, care este mult mai trainic pentru că este făcut în 2015, chiar al celui care a deținut funcția de președinte al comunității evreiești din Huși foarte mulți ani, Iosub Leibovici…este și el pus la pământ…Este o acuzație destul de gravă dacă cineva ar fi făcut acest lucru cu intenții antisemite, dar ceva nu a fost în regulă acolo…Este clar, o mână de oameni care au făcut acest gest, spune jurnalista Alina Darie (AUDIO).Ce așteptări au reprezentanții comunității evreiești de la autorități? Să găsească vinovații, iar aceștia să plătească pentru faptele lor.“ Deputatul nostru în Parlamentul României, în Camera Deputaților, Silviu Vexler, a făcut, ieri, o declarație oficială în plenul Camerei Deputaților și i s-au exprimat sentimente de solidarizare a deputaților din diferite culori politice, partide politice cu populația evreiască, care suferă această lovitură groaznică, pe nedrept, în anul 2019. Nu suntem în 1939. Suntem în 2019. Deasupra României au trecut atâtea. A existat și Holocaust. Trebuie să ne învățăm lecțiile din asta, ori, apar fenomene antisemite. Noi arătam la scenă deschisă că în România este o atmosferă foarte pașnică și de prietenie între poporul romîn și minoritățile naționale. Iată că apare un eveniment ca acesta, atât de trist și de neîngăduit ca cel de la Huși cu vandalizarea cimitirului evreiesc.

Noi așteptăm derularea rapidă a anchetei judiciare, prinderea vinovaților și, bineînțeles, cineva să repare aceste monumente. Este, dacă vreți, și din partea autorităților o obligație morală și materială. Să pună umărul și să înlăture ceea ce au făcut aceste elemente înrăite și nedemne de a trăi în societatea de astăzi românească, spune Aurel Vainer.

543