Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huşi

cimitir.jpg

Sursă Foto: Aurel Vainer, FB

Guvernul condamnă recenta vandalizare a cimitirului evreiesc din Huşi, în urma căreia peste 70 de monumente funerare au fost distruse. În acest sens, au fost luate măsurile administrative ce se impun pentru identificarea şi sancţionarea celor responsabili de efectuarea acestui atac, precizează Executivul într-un comunicat.

Executivul dă asigurari și că întreţine un dialog constant cu preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer.
Federatia este cea care a și facut public faptul că peste 70 de pietre funerare au fost vandalizate la Huși, condamnând ferm ceea ce a numit drept un act antisemit.
Autoritățile locale s-au ferit  însă să catalogheze acțiunea drept una antisemită, preferând să vorbească despre cauze naturale, precum posibile intemperii sau alunecări de teren, excluse însă de martori oculari.
Vineri, amabasa SUA a condamnat vandalizarea cimitirului din Huși, subliniind că este nu doar un atac împotriva comunităţii evreieşti, ci şi un atac împotriva diversităţii întregii societăţi româneşti.
În acest caz, Poliția a deschis un dosar privind profanarea de morminte.

În comunicatul său de luni, Guvernul mai arată că  în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale ale agendei României în întărirea coeziunii la nivel european, se mai arată în comunicat.