Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fake News semnalat de MApN despre doi soldați români morți în Afganistan

militari-romani-tab-afganistan-20100121194328.jpg

Analizam contextul in care s-a produs atentatul din Kabul, in care si-a pierdut viata si un membru al ambasadei Romaniei
Analizam contextul in care s-a produs atentatul din Kabul, in care si-a pierdut viata si un membru al ambasadei Romaniei

Ministerul Apărării Naționale semnalează pe pagina oficială de facebook o știre falsă, propagată de o pagină atribuită Armatei Române. Este vorba despre moartea doi militari români care și-ar fi pierdut viața duminică noaptea, într-o misiune desfășurată în Afganistan. MApN a transmis că informația este falsă, la fel ca și contul ”Armata Română, membră a NATO”, pe care a fost postată.

O imagine cu sicriele a doi militari români decedați în urmă cu trei ani, a însoțit textul următor: ” Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale au transmis, luni, condoleanțe familiilor celor doi militari români care au murit, duminica noapte, în misiune în Afganistan”.

Redăm mai jos reacția MApN:
Astăzi ne-am confruntat cu o știre falsă, al cărei conţinut a depăşit puterea noastră de înţelegere! De aceea, vrem să v-o prezentăm și dumneavoastră! Este o lecţie din care credem că avem cu toţii de învăţat!
Pe o pagină neverificată de Facebook și neasumată, care are denumirea ”Armata Română, membră NATO” a fost publicată ştirea: ”Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale (????) au transmis, luni, condoleanțe famiilor celor doi militari români care au murit, duminică noapte, în misiune în Afganistan”.
La două ore de la publicare, postarea a avut aproape 100 de reacții, 24 de comentarii și 14 distribuiri…
Induși în eroare de știrea falsă, prietenii paginii, în comentariile lor, își exprimau compasiunea față de militarii decedați și transmiteau condoleanțe familiilor acestora.
Pentru a-i da credibilitate, stirea falsă foloseşte o fotografie veche de pe site-ul MApN, de la tragicul incident din 7 mai 2016, în care şi-au pierdut viaţa doi Eroi ai României, slt (pm) Iulian Dumitrescu şi slt (pm) Adrian Vizireanu!
Ne întrebăm cum pot fi atât de iresponsabili cei care au făcut această postare? şi îi întrebăm…
Nu vă gândiți că militarii noştri care ne reprezintă în teatrele de operaţii au familii acasă, părinți, soții, copii… De ce vă jucați cu sentimentele lor?
Nu înțelegem care este scopul acestei postări! Această pagină nu are nicio legătură cu Armata României, cu militarii care ne reprezintă cu cinste și sacrificii în teatrele de operații. Considerăm această postare iresponsabilă şi am solicitat administratorilor paginii să șteargă postarea și să schimbe denumirea paginii, scoțând sintagma Armata României din titlu, folosită abuziv de către aceștia
”.