Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mâncăm iaurt natural doar cu numele. Studiu APC: 9 iaurturi din 10, fabricate din lapte procesat

Nouă din zece tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat, un lapte prelucrat, asupra căruia operatorul economic aplică anumite procese precum extracția grăsimilor sau adăugarea unor concentrate proteice sau grăsimi de lapte. Iată ce a scos la iveală un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori, care a analizat 45 de tipuri de iaurt care se comercializează în hipermarketurile și supermarketurile din Capitală. 

Concluziile sunt îngrijorătoare atât pentru noi, dar în special pentru consumatori. Pentru a nu cădea în capcana unor procesatori din industria laptelui, consumatorii ar trebuie să cunoască modul în care se obține iaurtul tradițional. Iaurtul tradițional este produsul lactat obținut prin  fermentarea naturală a laptelui nestandardizat, așa cum îl dă vaca, de către bacteriile de fermentație. Din păcate, 9 din 10 iaurturi sunt fabricate din lapte standardizat, respectiv lapte care este supus unor procese agresive, cum ar fi: spargerea particulelor de grăsime, pasteurizare la temperatură înaltă, adăugarea unor concentrate proteice de origine lactată, adăgarea de lapte praf degresat, de culturi lactice. Toate acestea nu fac altceva decât să ducă la obținerea unor produse care nu sunt sănătoase pentru organism”, explică la RFI, conf.univ.dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

Acesta recomandă consumatorilor să cumpere acele tipuri de iaurt care au pe etichetă mențiunea „Produs românesc”, fapt care atestă că acel produs s-a obținut numai din lapte românesc. “A nu se confunda mențiunea <Produs românesc> de pe eticheta unor iaurturi cu mențiunea <Produs în România>, care poate ascunde faptul  că acel iaurt  conține și lapte din afara țării, amestecat cu lapte romanesc”, mai spune conf. univ. dr. Costel Stanciu.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: