Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Horodniceanu, atac la Toader: Evaluarea pentru funcţia de procuror general, la bunul plac al ministrului

horodniceanu.jpg

Daniel Horodniceanu este noul şef al DIICOT
Daniel Horodniceanu, fostul şef al DIICOT

Daniel Horodniceanu, fostul procuror-şef al DIICOT, a declarat azi că procedura de selecţie a procurorului general declanşată de Ministerul Justiţiei nu a indicat un profil de candidat şi nici reperele pe care cei interesaţi trebuiau să le îndeplinească. "Orice evaluare pare ca fiind doar bunul plac al ministrului", a mai spus Horodniceanu.

Fără solicitări specifice şi fără un profil de candidat, orice evaluare pare ca fiind doar bunul plac al ministrului”, a spus Horodniceanu, la scurt timp ducă ce comisia condusă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins, miercuri, pe cei patru procurori care și-au depus candidature pentru poziția de procuror general-Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu . Astfel, procedura va fi reluată.

Deciziile de astăzi ale ministrului Justiţiei nu mă surprind. Este, însă, necesar să aflăm care au fost exigenţele pe care nu am reuşit să le satisfacem. Aprecierea subiectivă a unei persoane nu poate, prin ea însăşi, fără a justifica reperele avute în vedere, să fie credibilă”, afirmă Daniel Horodniceanu, citat de Agerpres.

Horodniceanu mai spune că „această abordare este nesatisfăcătoare şi neprofesionistă, fie că provine de la ministrul Justiţiei, ori de la membrii comisiei de examinare aflaţi în subordinea acestuia”.

Nici profilul de candidat, nici reperele la care trebuia să răspundem nu au fost prezentate în anunţul de lansare a procedurii. În aceste condiţii, fără solicitări specifice şi fără un profil de candidat, orice evaluare pare ca fiind doar bunul plac al ministrului, ceea ce într-o societate democratică este inadmisibil”, conchide  procurorul.

Noua procedură de selecţie pentru numirea procurorului general va avea loc în perioada 12 aprilie - 8 mai, se precizează într-un anunţ publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei.