Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Misiunea spațială Apollo 13. Houston, avem o problemă!

apollo.jpg

Echipajul misiunii Apollo 13: Comandantul James A. Lovell, comandantul modulului lunar, Thomas K. Mattingly și pilotul modulului lunar, Fred W. Haise
Image source: 
Wikipedia

Pagina de istorie de astăzi aduce aminte de Apollo 13, a șaptea misiune a NASA din proiectul Apollo şi a treia misiune pe Lună. A rămas una dintre cele mai faimoase misiuni și datorită cuvintelor: ”Huston, avem o problemă”, rostite de unul dintre astronauții aflați în spațiu. Aflați povestea acestor cuvinte, din Pagina de istorie.

Misiunea Apollo 13 a fost condusă de astronautul Jim Lovell şi mai avea la bord încă doi astronauţi, pe Jack Swigert şi Fred Haise. Apollo 13 este de departe cea mai cunoscută misiune spaţială din istorie. Pe 11 aprilie 1970, naveta a fost lansată cu succes. Însă două zile mai târziu, într-o zi de 13, misiunea Apollo 13 a fost pe punctul de a se transforma în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii.

Un tub de oxigen care a explodat a provocat o pierdere uriaşă de oxigen şi energie electrică. Şansele ca astronauţii aflaţi la bord să moară înainte de a ajunge înapoi pe Pământ, erau foarte mari. Echipajul a decis să economisească cât mai mult din cantitatea de oxigen rămasă oprind aproape toate echipamentele electrice, inclusiv cele de încălzire. Acest lucru a dus la scăderea extremă a temperaturii în navetă. Pentru a alimenta cu energie naveta aflată în spaţiu s-a recurs la cele mai mai neaşteptate soluţii tehnice.

Despre Apollo 13 se spune ca a fost o misiune eșuată, dar a fost una eșuată cu succes. Au rămas în istorie cuvintele rostite de astronautul Jack Swigert și repetată de Jim Lovell, prin care avertizau centrul de control a NASA de defecțiunea suferită.

Apollo 13 a fost pe punctul de a se transforma în cea mai mare tragedie din istoria astronauticii, însă cu ajutorul și priceperea echipajului de control aflat la sol şi stăpânirea de sine a celor aflaţi la bord, acest lucru nu s-a întâmplat. Cei trei astronauţi au reuşit să se întoarcă în siguranţă pe Pămânat, după șase zile petrecute în spaţiu. Naveta a reintrat pe o traiectorie corectă în atmosfera terestră. Modulul de comandă, în care au revenit nevătămați cei trei astronauţi a căzut în ocean, de unde a fost recuperat.

La aproape o jumătate de secol de la epopeea misiunii Apollo 13, cursa omenirii către alte plante s-a schimbat: programele spațiale nu mai sunt apanajul exclusiv al statelor, pentru că oameni de afaceri precum Elon Musk finanțează cu fonduri private tentative de cucerire ale spațiului.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 11 aprilie 2019