Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dan Bittman: Am făcut imprudența de a prezenta un spectacol al unui primar PSD-ist. Holograf nu mai cântă în campanie

bitman.jpg

Image source: 
www.facebook.com/danbittman.ro/

Holograf, cel mai probabil, nu va cânta la concerte electorale anul acesta  - anunță la RFI solistul formației, Dan Bittman. Recent, acesta a făcut o serie de afirmații critice la adresa Uniunii Europene, într-o emisiune la TVR: Europa e un conglomerat de fugiți de acasă, spunea, printre altele, Dan Bittman. La RFI, solistul își nuanțează însă afirmațiile:

Dan Bittman: Am vizitat Europa în anii în care mulți dintre cei care mă acuză acum nu erau născuți sau nu știau cu ce se mănâncă. Eu în 1980 am fost în Austria, în Germania. Am văzut ce urma să ni se întâmple. Nu am putut să rămân acolo, așa cum își dorea toată lumea, dar asta este o altă poveste. Chiar nu sunt antieuropean. Eu sunt pro european.  
 
Reporter: Ce anume vă deranjează, concret?
 
D.B: Mă deranjează că de multe ori suntem tratați cu dublă măsură. Dar, în primul rând, asta e și vina noastră, a fiecăruia. Nu trebuie neapărat să găsim vinovați în stânga și în dreapta, să țipăm, să urlăm sau să înjurăm. Mai nou, înjurătura a luat locul argumentului.  
 
Rep: România vrea mai mulți bani europeni. E un slogan de campanie al unui partid. Nu mai contează care.
 
D.B: Haideți să vă spun o poveste apropo de banii europeni. Este foarte clar că avem nevoie de bani europeni. Am să vă spun povestea mea. Am încercat în repetate rânduri să accesez fonduri europene pentru mici lucruri pe care doream să le fac pentru România și în România. De fiecare dată s-au găsit tot felul de lucruri care nu făceau decât ori să mă întârzie ori să mă facă să nu ajung la aceste fonduri. Lucrurile astea m-au pus puțin pe gânduri. Chiar și anul acesta am primit un răspuns negativ, spunându-mi-se că firma mea ar fi o firmă cu risc, în condițiile în care eu am investit sute de mii de euro în firma mea și firma mea în România. 
 
Rep: Piedicile au venit din Europa, de la Bruxelles sau birocrația din România v-a oprit? 
 
D.B: Birocrația noastră. Nu cred că au ajuns mai departe de birocrația noastră. Ce să zic? Să o ținem tot așa, acum, cât se mai dau fonduri europene. Am înțeles că la un moment dat, probabil, or să se oprească. 
 
Rep: De unde aveți această informație?
 
D.B: Întreb și eu ca dumneavoastră. Nu am toate informațiile. Tocmai asta vreau să fie foarte clar. Dar pot din când în când să mai îmi dau cu părerea.
 
Rep: Spuneți că Europa e un conglomerat de fugiți de acasă. La ce vă referiți?
 
D.B: Trebuie să facem un simplu calcul matematic. La vreo 4 – 5 milioane de români, adăugăm încă vreo 4 milioane de bulgari, încă vreo 6-7 de sârbi, încă vreo câteva milioane de cehi, polonezi, croați, lituanieni și așa mai departe. Nu vi se pare că suntem niște zeci de milioane de oameni, aproape 60 de milioane de oameni care au fugit de acasă în căutarea unei vieți mai bune? Vi se pare că termenul e atât de exagerat când spun că e un conglomerat de fugiți de acasă?
 
Rep: Știți cine este, economic vorbind, cel mai mare investitor străin în România?
 
D.B: Nu mai știu dacă olandezii, francezii sau americanii.
 
Rep: Vă răspund eu, căpșunarii. 
 
D.B: Nu știu. Aici iarăși avem o mare problemă cu banii care vin și sunt miliarde care vin în țară. Numai că ei se duc în consum. Banii pe care îi trimitem acasă de obicei se duc la rude, se duc pentru construcții de case, pentru studiile copiilor rămași aici fără părinți. Se duc în economie. Până la urmă sunt excepționali.
 
Rep: Ce părere aveți dumneavoastră de trupele manifest în perioada aceasta, Luna Amară, Tudor Chirilă, dincolo de muzica lor?
 
D.B: Îi respect pe toți artiștii. Vreau să spun un lucru. Nu cânt pentru un partid sau nu vorbesc în numele unui partid, departe de mine gândul acesta. Nu am fost niciodată partinic. Cânt pentru oameni. Și mă doare de multe ori. Din experiența mea am văzut cum suntem tratați noi, artiștii. Suntem tratați ca și carne de tun. Datorită faptului că ne place foarte mult să fim oameni care spunem adevărul și care vorbim în numele adevărului și al dreptății, politicienii ne iau, ne „îmbălsămează” și cumva ne pun în față. Acum doi ani am avut o discuție cu Dan Teodorescu, care e la fel de mânios. Arăta ce indignat era de ceea ce se întâmpla. El are această problemă cu puterea, cu PSD. Am încercat să îi spun „Dane, ne batem pentru banii altora și pentru afacerile altora. Noi luăm poziție, noi suntem cei care arătăm cu degetul, iar ei nu fac decât să își vadă în continuare de afaceri. Și noi ne luăm, de obicei, bobârnacele”. Fiecare are dreptul să-și exprime crezul, dar într-un mod civilizat. 
 
Rep: Veți accepta în campaniile electorale ce vor veni să apăreți pe scenă cu diferiți primari, inclusiv de la PSD, la cântări în campanie? Vor veni foarte multe campanii.
 
D.B: Am început să mă gândesc de două ori. Am făcut imprudența de a prezenta un spectacol al unui primar PSD-ist în sectorul 5 al Bucureștiului și mi-am luat atâtea hate-uri. Mă gândesc de două ori de acum încolo dacă să mai cânt într-o campanie.
 
Rep: Veți merge sau nu la astfel de concerte?
 
D.B: Anul ăsta cred că nu. Îmi iau o pauză.