Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pierre Buhler, președintele Institutului Francez: ”Cred că obiectivul nostru, acela de a depăși clișeele, a fost atins”

buhler.png

Sursa imaginii: 
RFI România

Sezonul Franța – România organizat de Institutul Francez și Guvernul României prin Ministerul de Externe, având ca partener France Médias Monde, s-a încheiat în Franța pe 16 aprilie. Joi a început partea românească a evenimentului, ocazie cu care RFI România și-a delocalizat programele la elegantul sediu al Muzeului Național de Artă al României. Primul invitat al ediției speciale a emisiunii Zebra realizată la MNAR a fost domnul Pierre Buhler, președintele Institutului Francez:

 

 

-Domnule Pierre Buhler, vă mulțumesc pentru timpul și generozitatea dumneavoastră, sunteți președintele Institutului Francez și ambasador însărcinat cu acțiunea culturală exterioară a Franței. Bună ziua!

-Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitația la RFI.

-Pentru a creiona puțin contextul, ne puteți explica vă rog importanța acestui sezon încrucișat, ce reprezintă pentru Institutul Francez și pentru relația dintre cele două țări?

- Institutul Francez este operatorul tuturor sezoanelor încrucișate organizate de Franța cu celelalte țări din lume. Și aș spune că acest sezon încrucișat Franța-România care a ajuns acum la etapa România-Franța are o importanță deosebită pentru că este primul sezon încrucișat cu un stat membru al Uniunii Europene. Și România a fost țara aleasă, într-un moment care coincide și cu prima președinție a României la Uniunea Europeană și cu sărbătorirea centenarului nașterii României moderne. Iată de ce am considerat că toate planetele erau perfect aliniate și că era ocazia optimă de a strânge din nou legăturile de apropiere istorică dintre țările noastre. Legături care poate s-au mai slăbit din cauza vicisitudinilor istoriei, însă acest sezon poate fi instrumentul prin care să reîntărim aceste relații. Și sperăm ca prin intermediul acestui sezon cultural încrucișat, care a fost un real succes în prima sa parte franceză, și sigur că ne dorim acum ca și partea ce se defășoară în România să fie la același nivel, sperăm așadar ca astfel să punem bazele cooperării viitoare dintre instituțiile țărilor noastre. Iată la ce servesc aceste sezoane, iată ce așteptăm de la acest sezon încrucișat Franța-România sau România-Franța.

- Prima parte a acestui sezon încrucișat s-a desfășurat în Franța, cu un număr impresionant de evenimente, în mai multe orașe. Cu ce ați rămas, ce amintiri aveți, care au fost să spunem punctele cheie ale acestei prime părți a sezonului?

- Am avut peste 300 de evenimente, sigur, nu am putut asista la toate. Îmi aduc aminte de emoția deschiderii de către președintele Iohannis la catedrala Saint-Louis-des-Invalides, cu un cor venit din România, apoi inaugurarea de către cei doi președinți la Centrul Beaubourg (Pompidou), cu prezența artiștilor români în practic toate sălile Centrului. Și ca să vă dau un exemplu, chiar marți am fost la închiderea părții franceze a sezonului care s-a concretizat de fapt prin deschiderea unei expoziții de broderii bizantine din secolele XV - XVII, cu o piesă excepțională, steagul lui Ștefan cel Mare, prezentat solemn în cel mai mare muzeul al lumii...  A fost un moment încărcat de emoție, principesa Margareta a României a fost prezentă și cred că a fost un moment important care a simbolizat apropierea istorică dintre țările noastre. Pentru că știți istoria acestui drapel, el a fost restituit în mod solemn  României de către guvernul francez în 1917, într-un moment care a coincis și cu renașterea României moderne. Am avut multe astfel de momente simbolice și aș mai menționa unul, Sărbătoarea Ursului, care a traversat o parte din Paris, din Ile de la Cite, Conciergerie până la Muzeul Vânătorii și Naturii unde de altfel expunea Mircea Cantor. Și această Sărbătoare a Ursului, această paradă extrem de animată însoțită de muzică i-a suprins pe parizieni, care au fost practic uimiți să descopere această apariție în semiîntunericul serii... Concerte de asemenea, concertul Orchestrei de Tineret la sala Philarmonie... Toate principalele instituții culturale ale Franței și-au deschis porțile și au întins covorul roșu în fața României, în fața patrimoniului cultural românesc. Iată semne foarte puternice ale prieteniei care leagă cele două națiuni și cele două istorii și cele două lumi culturale.

-  Un sezon încrucișat, istorii și oameni care se întâlnesc, și trebuie să salutăm echipele care a lucrat câțiva ani buni cred la construirea acestui sezon.

- Da, întotdeauna este nevoie de doi-trei ani de pregătire, sunt desemnați comisari ai sezonului, Andrei Țărnea pentru partea românească, Jean-Jacques Garnier pentru partea franceză, care au lucrat din greu, pentru că este nevoie de o reală mobilizare a instituțiilor și autorităților. Sigur că niciodată nu este simplu însă lucrurile s-au întâmplat foarte firesc, datorită entuziasmului celor doi comisari și angajamentului reprezentanților politici și al responsabililor instituțiilor culturale din cele două țări. Și cred că toate aceste relații care s-au dezvoltat în faza de pregătire a sezonului vor rezista în timp, creând o bază solidă pentru cooperări viitoare între Franța și România. Așa și funcționează de fapt sezoanele. Să vă dau un exmplu, acum șase luni am fost în Coreea și toată lumea mi-a vorbit despre sezonul Franța-Coreea care a avut loc acum trei ani. Iată cum un astfel de eveniment a formatat, a schimbat, a mobilizat relațiile și exact asta așteptăm și de la Sezonul Franța-România sau România-Franța.    

- A doua parte a sezonului încrucișat începe așadar astăzi la București, vă invit să ne spuneți care sunt punctele cheie ale acestei prezențe franceze în România.

-Nu voi rămâne decât 48 de ore alături de dumneavoastră, însă vor fi 48 de ore intense, începând cu deschiderea oficială diseară, în prezența Președintelui țării, expoziții despre francezii care au construit România și românii care au construit Franța, festivalul Spotlight, un festival al Luminilor, un fel de reproducere la București a Festivalului Luminilor de la Lyon, o manifestare extrem de prestigioasă. Am fost acum câteva săptămâni la Lyon și am putut vedea interesul acestui oraș față de România, prin expoziția unei artiste românce acolo, prin festivalul romanului polițist unde la fel a fost și un moment al României. Iar directorul artistic al acestui festival care are loc diseara, Spotlight, vine de la Lyon, Francois Zurawik, și aduce această formidabilă măiestrie la București. Apoi de mâine vor fi expuse colecțiile Renault, ale Société Générale... și evenimentele vor continua. Diseară are loc concertul lui Bob Sinclar la care așteptăm 30.000 de persoane. Vor fi multe alte manifestări, nu numai în capitală. Ca și în Franța, am fost foarte atenți să implicăm întreaga țară. Nu mai puțin de 80 de orașe au participat la sezonul Franța-România din Franța, cu orașe principale ca Lyon, Grenoble, Bordeaux...

-Marsilia...

- Exact, și Marsilia... Iar astăzi, la lansarea în România avem deja 30 de orașe implicate în 192 proiecte care se vor concretiza prin 350 de evenimente. Unul din cele mai importante dintre acestea este Festivalul de teatru de la Sibiu unde practic jumătate din spectactole vor fi produse de trupe franceze, de artiști francezi. Am simțit cu adevărat o dorință și un interes pentru Franța, ceea ce cred că a ușurat munca comisarilor. Întregul spectru al creației artistice este reprezentat, artele scenei, arte vizuale, patrimoniu, creație contemporană și chiar și gastronomia, care a fost bine reprezentată în sezonul din Franța, prin intermediul cariolelor, niște vehicule, în aer liber, unde bucătari cu stele Michelin își prezintă specialitățile. Au avut un succes enorm la public, la Marsilia, la Bordeaux și acum vin aici. În Franța au fost prezenți bucătari români, iar acum aici vin bucătarii francezi pentru a încânta papilele gustative ale publicului român.

- Care sunt mizele pentru Institutul Francez, în general, când organizați astfel de evenimente?

- Pentru noi miza întotdeauna este de a avea un parcurs impecabil. De a reuși ca toate aceste operațiuni, care sunt numeroase și complexe, să bucure publicul, să aibă un răsunet, să fie de interes și pentru massmedia. Și acesta este un criteriu al succesului, când publicul vine și când acoperirea mediatică este bună... Și așa a și fost. Nu pot vorbi despre sezonul România-Franța, dar pot vorbi despre Franța-România, unde acoperirea mediatică în Franța a fost extraordinară. Cele mai mari ziare, presa scrisă, jurnalele de știri televizate au fost interesate de sezon. Iată așadar mizele, trebuie să satisfacem, să răspundem așteptărilor și speranțelor exprimate și de guvernele celor două țări care își doresc să fie o reușită. Și apoi mai este și o miză de durată, și anume ca pe termen lung să nu fi fost doar un foc de paie, ceva care se sfârșește pe 14 iulie când se demontează decorul, ci relațiile să rămână și nivelul de intensitate, densitatea, forța legăturilor create să permită trecerea la o nouă etapă, să schimbăm viteza cum spun și cicliștii. Iar experții sunt de părere că printr-un sezon încrucișat se câștigă între cinci și zece ani în termeni de intensificare a relațiilor dintre instituțiile culturale ale celor două țări. Iată, sperăm să câștigăm cinci-zece ani în cooperarea cu România. Și sperăm că obiectivul inițial, sloganul sezonului nostru, să uităm, să depășim clișeele pe care românii le pot avea despre francezi sau francezii despre români, și cred, din reacțiile pe care le-am văzut în Franța, acest obiectiv a fost atins, această căsuță a fost bifată.

- Domnule președinte, vă mulțumesc pentru disponibilitate, ziua abia începe, sper că aveți niște pantofi comozi, ca să vă puteți plimba diseară, la festivalul Spotlight, pe calea Victoriei, să vedeți cum au fost puse în valoare clădirile.

- Sunt pregătit, totul este gata pentru festivități.

- Vă mulțumesc!      

 
Pierre Buhler, președintele Institutului Francez la RFI, cu ocazia deschiderii secțiunii din România a Sezonului România-Franța