Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carantină la liceul “Gheorghe Lazăr” din București. O elevă a murit de meningită

matei_bals.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof.Dr.Matei Balș"

Direcția de Sănătate Publică a confirmat, astăzi, un caz de meningită la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Este vorba despre o elevă care a fost internată noaptea trecută la Institutul „Matei Balș”, după ce a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă. Tânăra de 18 ani a murit. 

 

Medicii au început o anchetă la unitatea școlară. Elevii liceului au primit tratament profilactic, iar DSP urmează să facă, mâine, dezinfecție în tot liceul.

"Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri - s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul", anunță Ministerul Sănătății.

Meningita este mai frecventă în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri. 

Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie). 

Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție. 

În cazul meningitei meningococice, simptomele cele mai uzuale pot fi: febră ridicată, gât înțepenit și dureri de cap puternice.