Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, sub Botswana, în clasamentul mondial al libertății presei

Ajutor presa Guvern polemici.jpg

Cine va lua felia cea mai mare de ”tort” de la Guvern? (Sursa foto: pixabay)
Cine va lua felia cea mai mare de ”tort” de la Guvern? (Sursa foto: pixabay)

România a căzut trei locuri în clasamentul mondial al libertății presei. Potrivit organizației Reporteri fără Frontiere, România se află pe poziția a 47-a din 180 de țări, după Botswana și Tonga, dar înaintea Statelor Unite. Pe primele trei locuri se regăsesc Norvegia, Finlanda și Suedia, în timp ce Franța se află pe 32.

Raportul organizației Reporteri fără Frontiere evidențiază între altele multiplicarea cazurilor de cenzură politică, precum și o autocenzură în creștere în redacțiile din România.

Președinta Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, explică la RFI cum se manifestă aceasta din urmă: ”Jurnaliștilor le este frică. Cred că această frică este principalul motor al autocenzurii. Frică față de pierderea locului de muncă, de eventuale consecințe pe care le-ar putea suporta cei apropiați ție. O avem pe Emilia Șercan, care primește amenințări cu moartea pe telefon, prin sms, avem o relatare de presă destul de bine fundamentată despre ce a pățit un om din radioul public, care a îndrăznit să facă publice niște informații, culmea, publice, la care a avut acces fără să spargă vreo parolă. Doamna respectivă a fost anchetată de DIICOT. Evident că ți-e frică”.

 
Ioana Avădani, despre clasamentul Reporteri fără Frontiere privind libertatea presei