Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul luminii Spotlight la București, sub egida Sezonului România-Franța

ganea.png

Image source: 
RFI România

Despre Festivalul Spotlight, cu Jean François Zurawik  director artistic al festivalului și Raluca Ganea, reprezentanta ARCUB, în cadrul ediției speciale a emisiunii Zebra, realizată cu prilejul începerii trimestrului românesc al Sezonului România-Franța:

Mihaela Dedeoglu: Ce speră Bucureștiul de la acest festival Spotlight? La a câta ediție a ajuns acum?Raluca Ganea: A ajuns la a cincea ediție. Cred că ce ne dorim e să încurajăm locuitorii orașului să se apropie foarte tare de parcursul acesta, de Calea Victoriei, să reușim să punem în valoare aceste clădiri pe care le avem de la Piața Enescu până la Piața Națiunilor Unite, în Piața Universității. Ceea ce își dorește Arcub prin toate eveninetle outdoor pe care le face este de a încrucișa experiențele artiștilor români și să îi aducă în același parcurs cu artiști internaționali din Franța de această dată. Pe lângă festivalul luminii mai avem și festivalul de jazz și festivalul de teatru de stradă. Sunt tot sub egida sezonului România – Franța. Strict pe festivalul luminii, ceea ce a demostrat acesta este o oglindă a celorlalte țări pe care le-am putut vizita prin intermediul acestor instalații.Am început la prima ediție cu un parteneriat cu Signal Festival din Prag și am reușit să vedem o multitudine de artiști importanți in acea zonă. Apoi ne-am mutat la Festivalul luminii de la Berlin și am reușit să intrăm într-o incursiune cu artiști in Germania. Acum avem ocazia să ne transpunem într-o altă lume, o lume a artiștilor francezi care reușesc prin instalațiile pe care le prezintă se ne apropire mai mult de orașul nostru.

 

Mihaela Dedeoglu: La ce oră începe?Raluca Ganea: Începe la ora opt. Avem o oportunitate să stăm până la 12 noaptea. Am prelungit cu o oră față de ediția trecută. Închidem Calea Victoriei și suntem pe această pietenoală imaginară, dar și reală până la ora 12 noaptea.

M.D: În weekend se mai întâmplă ceva?

R.G: Este de joi până duminică de la 8 la 12 noaptea în fiecare zi.

M.D: Aveți cifre câtă lume participă?

R.G: La edițiile precedente au fost în jur de 200.000 de persoane care au venit în cele 4 zile ale festivalului. Să sperăm că și anul acesta o să reușim ă aducem un ppublic numeros. E adevărat că e vremea capricioasă, dar cred că reușim să depășim.