Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacuri în Sri Lanka; au fost vizate hoteluri și biserici

Au existat numeroase victime, inclusiv cetățeni străini

Au avut loc mai multe explozii la biserici și hoteluri în Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paşte; peste 100 de persoane ucise şi alte peste 200 rănite.

UPDATE 5:

Cei opt elevi pentru care MAE a activat Celula de Criză în urma atentatelor din Sri Lanka sunt de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași. Sindicaliștii din educație au transmis, duminică seara, că aceștia sunt în siguranță și vor reveni în țară imediat ce va fi posibil.

”Copiii aflați în Sri Lanka sunt elevii Colegiului Costache Negruzzi din Iași (8 elevi din clasele a X-a și a XI-a). Aceștia sunt în siguranță și vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă!”, a anunțat Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, duminică seara, potrivit Mediafax. 

 

UPDATE 4:

Bilanţul atacurilor de duminică din Sri Lanka a crescut la 207 morţi şi 450 de răniţi. Şapte persoane au fost arestate şi trei poliţişti au murit în timpul unui raid la o locuinţă din Colombo, relatează Reuters. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini.

Şapte persoane au fost arestate în urma atacurilor de duminică a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden. Ca reacţie la atentate, Ministerul Apărării din Sri Lanka a instituit o interdicţie de circulaţie de 12 ore începând de duminică seară.

Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalând că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigaşe.

UPDATE 3. Guvernul din Sri Lanka a decretat blocarea temporară a rețelelor de socializare pentru a împiedica difuzarea de informații incorecte și false cu privire la valul de atentate care a lovit insula. ”Guvernul a decis blocarea tuturor platformelor online cu scopul de a împiedica propagarea de informații incorecte și false. Aceasta este doar o măsură temporară”, a indicat președinția într-un comunicat.

Tototdată, ministerul Apărării din Sri Lanka a decretat, duminică, stare de asediu de 12 ore, începând de la ora locală 18.00 (12H30 GMT) după atentate. Starea va fi valabilă până luni, la ora locală 6.00.

Reacții din toată lumea

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat ”groaza și tristețea” după ce a auzit despre exploziile de duminică, declarând că Uniunea Europeană este ”gata să sprijine” Sri Lanka. ”Cu groază şi tristeţe am auzit despre bombardamentele din #SriLanka care au costat vieţile a multor persoane. Condoleanțe sincere familiilor victimelor care s-au adunat să se închine în mod pașnic sau să vină să viziteze această țară frumoasă. Suntem pregătiți să vă sprijinim”, este mesajul postat pe Twitter de Juncker.

Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paştelui catolic, solidaritate cu membrii comunităţii creştine din această ţară. ”Vreau să îmi exprim apropierea plină de iubire faţă de comunitatea creştină, vizată în timp ce se reunise pentru rugăciune, şi faţă de toate victimele acestor acte de violenţă pline de cruzime”, a declarat Papa Francisc. ”Îi încredinţez Domnului pe toţi cei ucişi în mod tragic şi mă rog pentru toţi cei răniţi şi pentru toţi cei care suferă ca urmare a acestui eveniment dramatic”, a adăugat Suveranul Pontif referindu-se la seria de atentate care au vizat biserici şi hoteluri din Sri Lanka.

Premierul britanic Theresa May a condamnat, de asemenea, atacurile din Sri Lanka. ”Actele de violență împotriva bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka sunt cu adevărat îngrozitoare, iar cele mai sincere condoleanţe se îndreaptă către toți cei afectați în acest moment tragic”, este mesajul premierului britanic. ”Trebuie să stăm împreună pentru a ne asigura că nimeni nu va mai trebui să-și exercite credința în frică”, a adăugat May pe Twitter.

Între timp, guvernele Emiratelor Arabe Unite și Bahrain au denunțat bombardamentele ca fiind ”atacuri teroriste”. ”Emiratele Arabe Unite și-au afirmat poziția fermă împotriva tuturor formelor de violență, terorism și extremism, care ne vizează pe toți fără deosebire între religie și rasă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Emiratele Arabe Unite. Ambele țări și-au exprimat solidaritatea cu guvernul din Sri Lanka.

Preşedintele SUA, Donald Trump a transmis pe Twitter: ”Condoleanțe sincere din partea oamenilor din Statele Unite către oamenii din Sri Lanka privind atacurile oribile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor. Suntem pregătiți să vă ajutăm!”.

”Este șocant faptul că oamenii care s-au adunat pentru a sărbători Paștile au fost ținta deliberată a atacurilor vicioase”, a transmis cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-o scrisoare de condoleanțe adresată președintelui Sri Lanka.

”Teroarea și barbaritatea nu ne vor învinge niciodată”, a scris într-un mesaj pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.

”Tristețe profundă după atacurile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm cu tărie aceste acte dureroase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilanc și gândurile noastre pentru toate rudele victimelor în această zi de Paște”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a spus că ”Eu condamn în cele mai puternici termeni posibili atacurile teroriste de Paște din Sri Lanka. Acesta este un atac asupra întregii omeniri”.

Ministrul iranian de Externe, Mohamed Javad Zarif a transmis următorul mesaj: ”Foarte întristat de atacurile teroriste asupra creştinilor din Sri Lanka în timpul Paștelui. Condoleanțe guvernului şi poporului prieten din Sri Lanka. Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu victimele și familiile lor. Terorismul este o amenințare globală fără religie: trebuie condamnat și înfruntat la nivel global”.

”Noua Zeelandă condamnă toate actele de terorism, iar hotărârea noastră a fost întărită de atacul de pe teritoriul nostru din 15 martie. Să vezi un atac în Sri Lanka în timp ce oamenii erau în biserici și la hoteluri este devastator”, a transmis într-o declarație scrisă, Jacinta Ardem, premierul Noii Zeelande.

Între victime nu sunt români

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, duminică, atacurile din Sri Lanka şi a transmis că libertatea religioasă şi credinţa trebuie apărate. ”Condamn cu fermitate atacurile înfiorătoare la adresa oamenilor nevinovaţi din Sri Lanka în duminica Paştelui. Condoleanţe tuturor celor care au avut de suferit. Trebuie să apărăm libertatea religioasă şi credinţa”, a scris şeful statului pe Twitter.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, anunță că nu au fost identificați, până acum, români printre victimele atentatelor din Sri Lanka, dar un grup de copii români a fost dus la o unitate militară din zonă.

”Au fost duși la o bază militară, probabil că însoțitorul a luat legătura cu familiile. Dacă e nevoie să ia legătura și cu ambasada ca să putem să îi ajutăm. Daca nu ne dau semnal, noi nu avem cum. E vorba despre copii de școală generală și sunt plecați în schimb de experiență și vizite în zonă. Încercăm să luăm legatura cu ei”, a declarat Teodor Meleșcanu.

El a anunțat că orice român are nevoie de ajutor să apeleze la numărul 0094777882539, urmând ca la nivelul ministerului să fie constituită o celulă de criză.

Totodată, Teodor Meleșcan a îndemnat cetățenii români aflați în vacanță în zona atentatelor să își scurteze șederea. ”Ambasada le va sta la dispoziție cu tot ce putem face”, a spus acesta.

UPDATE 2. Bilanţul seriei de explozii produse duminică la biserici şi hoteluri de lux din Sri Lanka a crescut la 158 de morţi, dintre care 35 de străini, transmite AFP citând o sursă din cadrul poliţiei.

Alte 254 de persoane au fost internate la spital în capitala Colombo şi încă 60 de răniţi au fost înregistraţi în două dintre explozii survenite în afara capitalei.

Cel puţin 64 de oameni au murit chiar în capitală, unde au fost lovite de explozii trei hoteluri şi o biserică, alţi 67 de oameni au murit în atacul de la o biserică din Negombo, la nord de Colombo, iar alţi 25 la o altă biserică în Batticaloa, în estul statului insular, conform aceleiaşi surse.

Încă o explozie produsă duminică după amiaza la un hotel dintr-o suburbie a capitalei Colombo s-a soldat cu doi morţi, a anunţat ulterior poliţia.

..........................................

UPDATE 1. Exploziile care au avut loc în ziua de Paște la trei biserici din Sri Lanka și trei hoteluri de lux au ucis 138 de persoane și au rănit peste 400, au declarat mai mulţi oficiali medicali şi ofițeri de poliție. Într-o singură biserică, Sf. Sebastian, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters. Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică.

Cele trei hoteluri care au fost lovite au fost Shangri-La Colombo, hotelul Kingsbury și Cinnamon Grand Colombo. Nu se cunoaşte dacă în hoteluri au existat victime. Nouă străini au fost printre morți, au spus oficialii.

Primul Ministru a chemat la domiciliul său un consiliu de securitate națională. 

......................................................................

Bilanţul morţilor în urma exploziilor care au avut loc duminică dimineaţă în Sri Lanka a ajuns la 100, iar peste 200 de persoane au fost rănite, conform BBC.

Potrivit CNN numărul celor morţi în explozii este de 25, în timp ce Associated Press anunţă 30 de morţi.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Sri Lanka, Ruwan Gunasekera, a confirmat exploziile. Majoritatea celor răniți au fost duși la Spitalul Național Colombo, potrivit oficialilor spitalului.

Au existat ”numeroase victime, inclusiv străini”, a scris pe Twitter ministrul Economiei, Harsha de Silva.

Au fost raportate cel puțin șase explozii, fiind vizate trei biserici din Kochchikade, Katuwapitiya și Batticaloa şi trei hoteluri Shangri La, Cinnamon Grand și Kingsbury, toate în Colombo.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.