Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă un caz grav de meningită meningococică. Medic: Nu e epidemie, dar vaccinarea copiilor e indicată

mening.jpg

Image source: 
Wikipedia

O adolescentă din Vaslui a fost internată în stare gravă, fiind suspectă de meningită meningococică. Este al treilea caz din ultima săptămână, prima victimă, o elevă a unui liceu din București, murind la scurt timp de la diagnosticare. În acest context, medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune la RFI că nu avem o epidemie, dar vaccinarea preventivă, în special a copiilor, e indicată.

O adolescentă în vârstă de 15 ani, suspectă de meningită meningococică, a fost transferată în stare gravă, marţi dimineaţa, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vaslui la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Este al treilea caz de meningită care se înregistrează în România în ultima săptămână.

Pacienta a ajuns la Spitalul din Vaslui luni după-amiaza, iar în timpul nopţii starea ei s-a agravat.

„A fost adusă cu Ambulanţa şi avea simptome care îi influenţau starea generală. A fost internată la Pediatrie, iar în cursul nopţii starea ei s-a agravat brusc, cu simptome de meningită meningococică. A fost consultată de medicul de boli infecţioase, care a decis transferul la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Conducerea Spitalului din Vaslui susţine că au fost luate toate măsurile necesare pentru a se evita o eventuală răspândire a bolii.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara că o fată din Botoşani este și ea suspectă de meningită, dar deocamdată nu se impune introducerea obligatorie a vaccinării împotriva meningitei.

Joia trecută, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit.

Rafila: Nu e nevoie de panică, nu avem epidemie, dar vaccinul e indicat

În contextul mediatizării acesor cazuri, medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, lansează, la RFI, un apel la calm: ”Nu se poate discuta despre o epidemie de meningită, însă vaccinarea copiilor este indicată”.

El explică faptul că boala, care este extrem de periculoasă, apare anual în România la câteva zeci de persoane, cazurile din ultima săptămână neavând legătură unul cu celălalt, așadar nefiind motive reale de îngrijorare la nivelul țării.

Totuși, avertizează preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, părinții sunt sfătuiți că își vaccineze preventiv copiii, în condițiile în care cea mai vulnerabilă categorie la această boală sunt adolescenții. Cum se transmite această boală, care sunt simptomele ei și cum ne putem proteja, explică medicul Alexandru Rafila:

Ascultă

 
Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, despre cazurile de meningită