Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Toma, despre cazul Șercan: A deranjat ”viesparul” din Academia de Poliție

Se pregateste amnistiere plagiatori Emilia Sercan.jpg

Emilia Șercan: O parte a clasei politice este extrem de determinată să salveze plagiatorii
Emilia Șercan: O parte a clasei politice este extrem de determinată să salveze plagiatorii
Sursa imaginii: 
Facebook

Principalul suspect în cazul amenințării cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan este un ofițer de poliție. Acesta a fost depistat de procurori pe raza municipiului Slatina, reținut și urmează a fi adus la București pentru audieri. Mircea Toma, de la Active Watch, e de părere că investigația coordonată în prezent de Emilia Șercan a deranjat un grup important din Poliție.

Ofițerul de poliție Adrian Bărbulescu a fost depistat pe raza municipiului Slatina, urmând a fi adus în calitate de suspect în București în baza unui mandat de aducere.

În paralel cu reținerea ofițerului de poliție, procurorii au întreprins percheziții la sediul Academiei de Poliție, dar și la locuința principalului suspect din acest caz.

Jurnalista amenințată cu moartea a publicat în ultimele săptămâni mai multe informații referitoare la tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie, instituție la care este anjagat ofițerul reținut de oamenii legii.

"A fost identificată persoana care m-a amenințat cu moartea. Este un ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție. Sunt într-o evidentă stare de consternare. Un ofițer de poliție, pus să apere legea, amenință cu moarte un ziarist de investigație. Este inimaginabil așa ceva! Sper că de data asta va exista puțină onoare prin structurile de conducere ale Academiei de Poliție", a reacționat pe Facebook ziarista Emilia Șercan.

Toma: Probabil a deranjat un viespar care producea doctorate plagiate

”Este grav faptul că un polițist amenință jurnalistul care îl investiga”, declară la RFI Mircea Toma, de la Active Watch, organizație care apără libertatea de exprimare și drepturile jurnaliștilor. El remarcă totuși faptul că autoritățile s-au mobilizat și au identificat rapid un suspect. ”Sperăm să fie și să rămână un caz singular”, conchide Mircea Toma.

”Faptul că suspectul e un polițist care lucra la Academia De Poliție este perfect explicabil prin exact obiectul cercetărilor pe care le făcea doamna Șercan privind fabrica de doctorate plagiate de la Academie. Nu era acest polițist singurul subiect al anchetei. Probabil că Emilia Șercan a deranjat un viespar care producea în serie astfel de doctorate”, spune Toma.

Reprezentantul Active Watch își exprimă totuși speranța că ”a fost reacția izolată a unei persoane. Polițiștii trebuie însă să verifice ipoteza unei activități în rețea, care este cea mai pericloasă”.

Ascultă:

 
Mircea Toma, de la Active Watch, despre cazul Emiliei Șercan