Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accidentul vascular cerebral: Formula FAST prin care recunoști simptomele

accident_vascular.jpg

Image source: 
Facebook/Tudor Ciuhodaru

Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai frecvente în rândul tinerilor. La Spitalul Clinic de Urgențe ,,Prof.dr. Nicolae Oblu” din Iași se tratează, în medie, un caz pe zi la persoane sub 45 de ani. Ultimul, un bărbat în vârstă de 38 de ani, a ajuns în această dimineață, potrivit conf.univ.dr Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

 

Medicul spune că doi din trei pacienți nu recunosc semnele unui accident vascular cerebral, mai puțin de 30% dintre bolnavi prezentându-se la spital în primele 24 de ore. Simptomele apar de regulă rapid și pot include senzație de slăbiciune, amorțeli sau furnicături la nivelul feței sau membrelor, probleme de vorbire sau de înlegere a cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizii. Pot merge până la comă și stop cardiorespirator. Accidentul vascular cerebral a ajuns a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare.

Formula FAST e cea care face diferența între viață și moarte, explică conf.univ.dr Tudor Ciuhodaru. Puteți salva o viață daca știți aceste semne de alarmă și ajungeți cât mai repede, ideal în primele 3 ore, la o unitate de primiri urgențe (UPU).

Iată care sunt aceste semne:

1.F (face=faţă): Faţă asimetrică sau gura căzută într-o parte atunci când e rugat să zâmbească.
2. A (arms=braţe): Asimetria ridicării brațelor (unul rămâne mai jos) atunci când îi cereți să le ridice simultan. 
3. S (speech=vorbire): Spune cuvinte cu dificultate (dizartric) sau nu își găsește cuvintele (afazic) atunci când e rugat să rostească o propoziţie scurtă. 
4. T (time=timp): Timpul este decisiv! Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.