Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Fota: Conflictul din Orientul Mijlociu va avea ramificații regionale

Urmări ale raidurilor israeliene în Gaza (Foto: Reuters/Mohammed Salem)

Conflictul militar dintre Israel și organizațiile teroriste din Fâșia Gaza reprezintă un moment foarte complicat pentru întregul Orient Mijlociu. O spune la RFI fostul consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota.

Sute de rachete au fost lansate de Hamas către teritoriul Israelului în acest week-end, după care aviația israeliană a lansat o serie de raiduri în teritoriile palestiniene. Bilanțul arată cinci morți: patru palestinieni și un israelian.

Iulian Fota declară că ”asistăm la prima confruntare militară între Israel și organizațiile teroriste din Gaza după alegerile israeliene și la cea mai serioasă criză, cea mai serioasă confruntare militară după 2014, când știm că de asemenea între Israel și acele organizații teroriste a avut loc o confruntare militară. Deci e o situație extrem de complicată, extrem de serioasă și cu ramificații regionale, pentru că după cum vedem, deja, o serie întreagă de țări din zonă, mă refer în primul rând la Turcia s-au pronunțat și au adoptat deja atitudini anti-israeliene. E un moment foarte delicat, foarte complicat în particular în relațiile Israelului cu aceste organizații teroriste, dar într-un context mai larg, e un moment foarte complicat pentru Orientul Mijlociu, în ansamblu”.

Fostul consilier prezidențial crede că ONU este singura organizație internațională capabilă să medieze în acest conflict: ”În primul rând, să spunem un lucru, comunitatea internațională nu prea mai există în speța asta și ONU rămâne singura organizație internațională care mai este capabilă în momentul ăsta să medieze între părți”.

 
Iulian Fota, despre conflictul din Orientul Mijlociu, din mai 2019