Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calistru, despre amenzile de la Jandarmerie: Instituțiile statului devin apărătorii orgoliilor rănite ale politicienilor

elena_calistru_amenzi_jandarmerie.png

Protestatar ridicat de jandarmi-arhivă (Sursa foto: Facebook/Funky Citizens)
Protestatar ridicat de jandarmi-arhivă (Sursa foto: Facebook/Funky Citizens)

Libertatea de exprimare trebuie să primeze. Iată cum comentează la RFI președinta organizației Funky Citizens, Elena Calistru, situațiile din ce în ce mai dese în care Jandarmeria amendează diverși cetățeni care strigă sloganuri împotriva unor oficiali aflați la Putere, care se deplasează în teritoriu.

Ultimul caz este cel al unui tânăr din Hunedoara, care a primit un avertisment de la jandarmi sâmbătă, după ce i-a strigat premierului Viorica Dăncilă ”Rușine!” și ”Doamna Dăncilă, cea mai docilă”.

Elena Calistru crede că de multe ori e vorba de acte de intimidare din partea Jandarmeriei, mai ales în localitățile medii și mici: ”Aici se întinde coarda, în ceea ce ține de libertatea de exprimare. Or libertatea de exprimare este acolo ca drept fundamental, libertate fundamentală pentru societățile civilizate, tocmai pentru a proteja cetățenii chiar și în momentul în care spun lucruri neplăcute celor care conduc, despre asta este vorba, e esența simplificată a libertății de exprimare. Or în această situație, ceea ce vedem noi este că instituțiile statului au ajuns să facă de fapt pe apărătorii orgoliilor rănite ale politicienilor”.

”Experiența mea de după 10 august cu alte proteste sau alte adunări publice a fost că Jandarmeria a fost un pic mai grijulie, nu pot spune că s-au întâmplat situații de tipul 10 august în continuare, însă pare într-adevăr că s-au înmulțit aceste mici șicane la nivel de individ. De la o intervenție în masă asupra oamenilor s-a trecut la o intervenție așa, om cu om, bob cu bob”, spune președinta organizației Funky Citizens.

 
Elena Calistru, despre amenzile date de Jandarmerie unor protestatari