Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecaterina Evanghelescu: l’âme roumaine à Bruxelles

59905706_662774664134971_6519757439045206016_n.jpg

Ecaterina Evanghelescu
Ecaterina Evanghelescu promoveaza România la Bruxelles
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Ecaterina Evanghelescu, biolog exilat la Bruxelles din 1968, a creat în urmă cu putini ani grupul român al asociației Femmes d’Europe. Ea crease deja înainte Alianța belgo-română și în general se implică de peste 40 de ani în acțiuni de promovare a României.

Ecaterina Evanghelescu a poposit în Belgia în 1968 pentru o scurtă perioadă, în compania soțului sau, voleibalist si inginer, care obținuse un stagiu la uzinele Renault. 

Întâmplarea a făcut ca după cererea de prelungire de viză în Belgia, statul român să-i condamne pe cei doi la închisoare; astfel au rămas exilați la Bruxelles. 

Ea s-a implicat aproape de la început în acțiuni de promovare a României și a creat doar de curând și cu ceva dificultate, grupul român al asociației Femmes d’Europe. 

Asociația există de 42 de ani, explica doamna Evanghelescu, a fost creată de soțiile funcționarilor europeni care se implică în diverse acțiuni caritative.

Grupul de românce primit in familia mai mare a Femmes d’Europe este fragil, iar Ecaterina Evanghelescu pare singură în încercarea de a-l menține pe o linie de plutire. 

Înainte de asta, ea crease Alianța belgo-româna, o organizație care există de mulți ani și care-și continuă activitatea fără a fi extrem de cunoscută. 

Ea mărturisește ca a avut ideea creării alianței când, cu ani în urmă, un eveniment românesc ar fi trebui să ocolească Belgia „fiindcă în Belgia nu e nimeni”. Nu e nimeni? Ei bine, atunci sunt eu...”

Ecaterina Evanghelescu, pe care am întâlnit-o în sâmbătă porților deschise la instituțiile europene participând la Festivalul pâinii – organizat în cartierul european – îmi vorbea despre cum se prezintă românii în străinătate. 

„Câteodată suntem chiar aroganți că de ce nu ne știu ei cum suntem...Dar noi cum ne prezentăm? Avem o calitate umană rară, suntem mai generoși cu străinii si poate că între noi nu ne respectam”.

Pasionată de cultură și mai ales de cea română, Ecaterina Evanghelescu a încercat mereu sa-și facă cunoscută țara de origine în țara de adopție.

La Bruxelles, ea a lucrat multi ani pentru grupul Solvay Pharma ca biolog si în paralel s-a implicat în aceste acțiuni românești.

Asociația Femmes d’Europe este relativ puțin cunoscută, iar grupul românesc este pe cale de a se cristaliza acum. El s-a creat doar de câțiva ani, numără în prezent paisprezece membrii, iar în 2017 a fost sărbătoriți zece ani de la aderarea României la UE printr-un dineu de gală în cadrul elegant al Hotelului Plazza din Bruxelles. "Nu au venit români, dar au fost străini și a fost o seară foarte chic", spune ea  zâmbind resemnată. 

Iar doamna Evanghelescu își continuă cu stoicism și aproape in anonimat acțiunile sale de promovare a României, creează unele evenimente, participă la altele, se ocupă anual de invitarea coralei de copii Symbol în Belgia și multe altele.

 

 
Ecaterina Evanghelescu, l'âme roumaine la Bruxelles