Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Tu știi câți bani am pompat în școala asta?”

faraaparare.jpg

#FărăApărare este un scurtmetraj realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi pentru a scoate în evidenţă fenomenul de bullying din şcolile româneşti.
#FărăApărare este un scurtmetraj realizat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi pentru a scoate în evidenţă fenomenul de bullying din şcolile româneşti.
Sursa imaginii: 
captură de ecran

Mulți dintre profesori se gîndesc să părăsească sistemul de învățământ. Sunt rezultatele unui studiu prezentat de Uniunea Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar. Cauza? Agresiunile asupra cadrelor didactice, susțin sindicaliștii din educație care au lansat și un scurtmetraj intitulat “ Fără Apărare”. Un film care, în doar câteva zile, a devenit viral pe internet dar care a suscitat dispute. Sindicaliștii propun și un proiect de lege care reglementează formele de violență împotriva profesorilor și sancțiuni.

“Domnule director, Subsemnata Diana Miron în calitate de profesor grad didactic unu, înaintez prezenta demisie ...“ 

Așa începe “ Fără Apărare”, scurt metrajul lansat de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățămîntul Preuniversitar din Iași:

 

 

Liderul sindicaliștilor ieșeni, Laviniu Lăcustă a declarat că: “ este un mesaj puternic la adresa clasei politice, a întregii societăți. Urmărim modificarea cadrului legislativ. Vom vedea ce va ieși. Agresiuni verbale, agresiuni fizice, șicane, porecle și lista continuă cu toate problemele pe care le au profesorii!“.

Președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Camelia Gavrilă susține că violențele sunt cazuri rare, dar subliniază că alte forme de agresiune sunt mai grave: “ Nu neapărat pe violență fizică. Acestea sunt cazuri rare, derapaje extreme și grave. Prin presiune psihologică, prin agresivitatea părinților care uzează de poziția lor se produc aceste dereglaje!“

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica se întreabă: “ Care este mecanismul prin statul respect obligativitatea cursurilor școlare?Cum intervine statul cînd copilul abandonează? Dacă există obligația trebuie să existe și sancțiunile? Care sunt motivele pentru care Educația nu primește proventul corespunzător de finanțare din PIB? Cine sancțiomează acest lucru?“ Scurt metrajul fara aparare a emoționat profesorii. Mai ales scena în care mama unei eleve intră în clasă și umilește profesorul.

-Bună ziua! Ce doriți?

-Vină puțin să stăm de vorbă!

-Îmi pare rău am oră.Vorbim la pauză!

-Fă, proasto! Am lăsat o sută de oameni de izbeliște ca să stau de vorbă cu tine! Timpul meu este prețios, știi cucoană!

-Vă rog să vă calmați! Nu oferiți un exemplu bun!

-Cucoană! Tu știi cîți bani am pompat în școala asta? Am să te reclam la director și la Inspectorat!

Președintele  Comisiei de Învățămînt din Camera Deputatilor , Camelia Gavrilă afirmă că va sprijini proiectul sindicaliștilor prin care aceștia vor reglementarea sancțiunilor pentru formele de agresiune împotriva profesorilor

Un sondaj realizat de USLIP Iași arată că 93% dintre profesorii şi elevii ieşeni care au participat consideră că agresivitatea din şcoli a crescut. 70% dintre cadrele didactice au spus că au văzut cazuri de violentă emoţională, iar 63% că au identificat şi agresiuni verbale sau fizice în şcoli. Doar 16% dintre profesori se simt în siguranţă la catedră, 45% susţinând că se tem că ar putea fi victime ale unor violenţe, iar 39% că au sentimente contradictorii legate de asta.

Primarul Iașului spune că respectul nu se câștigă cu poliția: “Nu las câte un polițist a cite o ușă de școală! Nu va putea sta un polițist acasă la familie! E vorba tot de educație!“.

Filmul Fără apărare  și proiectul USLIP Iași au suscitat controverse. Cine este vinovat și ce se poate face? Se întreabă și profesorii, elevii, părinții și  autoritățile. Soluțiile? Deocamdată doar dispute.

 
Ascultă AICI materialul realizat de corespondenta RFI Violeta Cincu