Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliția dă de azi amenzi de 5000 RON pentru șoferii de UBER, BOLT și Clever

Modificările aduse la Legea Taximetriei permit amendarea cu 5000 RON a șoferilor care fac ride sharing și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare timp de șase luni.

Începând de joi orice șofer prins în trafic care nu are atestat de transport persoane sau nu este autorizat să circule în regim de taxi va putea fi amendat de către polițiști, fără ca ei să mai fie nevoiți să demonstreze că făceau această activitate în mod repetat. 

Actul normativ prevede că șoferii care sunt prinşi că transportă persoane fără documente justificative pot fi amendați de la prima abatere. Atunci când a fost aprobată Ordonanţa, Ministrul Dezvoltării a promis că până pe 16 mai aplicaţiile vor fi reglementate printr-o alta ordonanţă.

Companiile de ridesharing așteaptă în continuare ordonanța care le reglementează activitatea, tergiversată până acum. Proiectul de ordonanță de urgență este menit să creeze și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternative, similar celui existent în alte țări membre ale Uniunii Europene, unde astfel de platforme funcționează legal.

Reprezentanţii aplicațiilor se tem că taximetriştii vor organiza adevărate ambuscade pentru a-i prinde pe şoferii de Uber, Bolt sau Clever, pe care îi vor comanda chiar ei şi apoi vor chema poliţia. Mai mult, reprezentanții aplicațiilor de ride sharing spun că până acum au reușit să închirieze mașini pentru șoferii sancționați. În plus, i-au reprezentant în instanță cu avocați. Asta pentru că au fost cazuri izolate. Când însă numărul acestor sancțiuni va creşte, este puțin probabil să-i mai poată ajuta, așa că șoferii din aplicații ar putea fi pe cont propriu.

În ultimele luni, mai multe asociaţii ale taximetriştilor au protestat împotriva noului cadru de reglementare din domeniul transportului de persoane în regim de taxi, în contextul în care au acuzat patformele de ride sharing că ar funcţiona ilegal.