Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jandarmii duc cu duba la Poliție manifestanți anti-PSD. Director IPP: ”Sunt abuzuri la ordin politic”

Parchet Militar autosesizat jandarmi Topoloveni.jpg

Jandarmeria, criticată după cazul din Topoloveni (Sursa foto: Facebook/Jandarmeria Română)
Jandarmeria, criticată după cazul din Topoloveni (Sursa foto: Facebook/Jandarmeria Română)

Îndepărtarea de către jandarmi a manifestanților anti-PSD din locurile vizitate de lideri ai Puterii este abuzivă. Iată ce spune la RFI directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, după cazurile înregistrate în ultimele zile.

Zece protestatari care așteptau venirea lui Liviu Dragnea la Topoloveni au fost luați vineri cu duba de către Jandarmerie și duși la Poliție, pentru legitimare.

Jandarmeria susține că manifestanții participau la o adunare publică nedeclarată, afișând bannere și scandând lozinci.

Adrian Moraru consideră că acțiunile jandarmilor sunt ilegale: ”Sunt niște abuzuri, pe care le vedem din ce în ce mai des. Ele sunt făcute până la urmă la ordin politic, ele au ca motivație ordinele primite de la conducerea Ministerului de Interne. Niciodată, jandarmii nu fac lucruri fără ca acestea să li se ceară. E un pattern care se întâmplă numai la protestele de la mitingurile anti-PSD”.

Directorul IPP crede că ”nu este corectă argumentația oferită de Jandarmerie, iar ei știu lucrul ăsta foarte bine. Din punctul meu de vedere, asta ar trebui să se lase de foarte multe ori cu dosare penale pentru cei de la Jandarmerie, dar cum vedeți, Parchetul nu rezolvă cazuri mult mai grave, cum este cel din 10 august (...), dar există foarte multe hotărâri ale instanțelor, în care fie procesele verbale de amendă, fie astfel de acțiuni ale Jandarmeriei au fost sancționate de instanță. Ele sunt abuzive (...), procesele verbale de amendă au fost anulate și de asemenea, uneori s-au obținut și despăgubiri împotriva acestor rețineri absolut ilegale. Chiar în cazurile extreme în care unii dintre protestatari au comis încălcări ale regimului de ordine publică, ele trebuiau sancționate la fața locului. Pattern-ul este nu atât de a-i sancționa sau se merge dincolo de sancționarea propriu-zisă a acestor protestatari, ci ordinul este de extragere efectivă a lor din aceste zone”.

 
Adrian Moraru, despre protestatarii ridicați de jandarmi la manifestațiile anti-PSD