Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandal uriaș de pedofilie în biserica catolică poloneză

biserica_catolica.jpg

Preot:"Botezul nu trebuie făcut neapărat cu scufundarea în cristelniță"
Preot:"Botezul nu trebuie făcut neapărat cu scufundarea în cristelniță"

Începând cu 2002, când jurnaliștii de la ziarul american Boston Globe făceau publice investigațiile despre pedofilie în rândul clerului american, tot mai multe țări unde catolicismul este dominant au intrat într-un lung proces de investigații și introspecții cu privire la instituția care se presupune că ar trebui să fie model de moralitate: Biserica Catolică. În mod ciclic, de-a lungul ultimelor decenii lista a fost completată de arhi-episcopatele catolice din SUA, Irlanda, Germania și Australia. Acum un film, realizat de frații Tomasz și Marek Sekielski zguduie opinia publică poloneză.

Filmul documentar intitutlat “Numai să nu spui nimănui” realizat de frații Tomasz și Marek Sekielski zguduie opinia publică poloneză de o săptămâna. La 6 zile de la urcarea să pe Youtube, filmul a acumulat peste 18,5 mln de vizionari. Impactul imediat și atât de puternic, deși dorit și așteptat de realizatori, este o supriză de proporții, iar pedofilia în Biserica Catolică poloneză a devenit principalul subiect de campanie pentru PE. Este tema care domină în practic toate mediile poloneze. În egală măsură, publicarea filmului a deturnat derularea campaniei electorale pentru PE, și probabil va avea un rol decisiv în votul din 26 mai.

De ce acum? Ei bine, mai întâi de toate așa au decis realizatorii. Mai apoi, cazurile elucidate în documentar sunt greu de procesat emoțional, iar faptul că documentarul este făcut public pe fondul unei campanii în care partidul de guvernare s-a erijat în apărătorul bisericii contează foarte mult și contribuie la o politizare intensă. Cazuri răsunătoare de pedofilie au mai există în anii precedenți, au existat și investigații, însă nici una nu a lăsat impresia că fenomenul pedofiliei în biserica catolică poloneză și mușamalizarea pedofiliei de către clericii de rang înalt poate avea asemenea proporții structurale. 

Cum a reacționat biserica catolică poloneză și Vaticanul?

Primas-ul sau Primatul Poloniei, arhiepiscopul Wojcieh Polak a declarat că “nu consideră filmul un atac la adresa bisericii catolice”. Însă, este important de notat aici că acest scandal foarte probabil va încorda relațiile cu Vaticanul, care deja nu sunt cele mai bune, Papa Francisc fiind un papa liberal și refomrator din câte se știe, iar biserica catolică poloneză fiind una din cele mai concservatoare din lume. Ce este și mai important, într-o țară unde 90% din cetățeni se declara credincioși iar c, biserica este instituția cu cea mai mare autoritate morală, iar actuală criză da senzația unui vid de moralitate și ipocrizie generalizată din parte bisericii.

Între timp, Vaticanul a reacționat prompt declarând că îl timite în Polonia pe arhiepiscopul de Malta, Charles Sciulina care deține în Capitală Apostolică echivalentul procurorului șef. Așadar, practic procurorul șef al Vaticanului vine în misiune în Polonia în iunie, și ne putem aștepta la un raport deosebit de dur la capătul investigației. Reamintesc, în 2018 Sciulina a condus investigația asupra pedofilie în rândul clericilor din Chile, iar una din consecințe a fost demisia în corpore a întregului arhiepiscopat din Chile.

Cum au reacționat liderii politici și societatea în general?

Marți primul ministru Mateusz Morawiecki și liderul Jaroslaw Kaczynski au promis amendarea codului penal și pedepsirea pedofiliei cu până la 30 de ani de închisoare. Un proiect de amendare a codului penal a și fost depus. Însă practic nici unul din liderii menționați nu a făcut referire la faptul că pedofilia a avut pentru multe decenii un caracter banal printre clerici, iar statul i-a acordat bisericii întâietate în presupuse investigații aspră pedofiliei. Cu alte cuvinte, statul ar fi fost parte a unei spirale a tăcerii susținute de instituția bisercii.

În ce privește societatea per ansamblu, suntem într-un anumit sens abia la începutul unui proces de laiciziare a conștiinței multor polonezi. E un proces identitar de durata, și ne aflăm abia la începutul sau. Filmul fraților Sekielski a dat curaj multor sute sau chiar mii de victime, unele din care au tăcut poate o viață întreagă. ONG-ul “Nu va fie teamă”, o organizație specializată pe apărarea victimelor pedofiliei a declarat recent că numărul celor care se adresează cu mărturii a crescut brusc, numărând deja câteva sute pe parcursul a câteva zile. 

Un aspect important este autoritatea bisericii care va avea de suferit probabil enorm. Pe final, documentarul pune întrebarea dacă Papa Ioan Paul al ÎI-lea, papa polonez, a știut despre cazurile de pedofilie din biserica catolică poloneză, fiindcă așa cum s-a descoperit pe parcursul anilor au existat lideri în rang de cardinali suspectați de pedofilie, a căror fapte au ascunse în mod sistematic. Probabil vom asista la o serioasă erodare a imaginii biserii catolice poloneze că “ciment al națiunii” așa cum a fost percepută biserica de-a lungul multor generații de polonezi. Între timp, așteptăm următorul film documentar despre pedofilie în rândul clericilor polonezi, film care a fost deja anunțat și care sigur va fi așteptat de o țară întreagă.

 

 

 
Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski