Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iașul se pregătește pentru vizita Papei Francisc

papa.jpg

Sanctitatea Sa Papa Francisc a spus, în mesajul transmis luni, la TVR1, înaintea vizitei sale în România, că vine între români pentru a „merge împreună”, iar gândul că mai sunt câteva zile până la călătoria în țara noastră îl bucură.
Image source: 
Wikipedia

O sculptură din marmură care îl înfățișează pe Isus va fi dezvelită în onoarea Papei Francisc . Scena va fi ornată cu flori albe. Străzile din oraș sunt spălate. Ieșenii, avertizați cu privire la măsurile de securitate și organizatorice care intră în vigoare de vineri, 31 mai.

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc la Iași au intrat pe ultima sută de metri. Peste 70.000 de mii de credincioși sunt așteptați sîmbătă, 1 iunie, la Iași. Papa Francisc se va afla pentru două ore în capitala culturală a României, Iași, oraș declarat și capitală istorică. Opt  kilometri de garduri de protecție, străzi închise, 30.000 de pelerine, o sută de mii de sticle de apă și măsuri speciale de securitate. Papa Francisc se va întâlni la ora 17 și 45 de minute cu 800 de  credincioși, bătrîni și bolnavi. Apoi se va îndepta, în papamobil, printre credincioși, către Palatul Culturii din Iași.

Elisabeta Bălan are 71 de ani. E din comuna Șipote, județul Iași. Cu fața arsă de soare și părul alb ascuns sub băsmăluță își strînge degetele albe de emoție. Pe 1 iunie, ea și cei 27 de membri ai familiei vor sta în dreapta Papei Francisc. Trei generații. Împrăștiate în toate colțurile lumii. Vizita papei Francisc i-a reunit la Iași. De ce a fost aleasă familia Bălan? Pentru credință!

“Am avut un necaz mare. Soțul meu era la spital, un accident. În aceeași zi eu aveam o naștere. O naștere grea. Și noi nu știam unul de altul. Ne-am rugat să ne vedem împreună. Apoi a fost o operație mare și nu credea nimeni că se va îndrepta! E și acum acasă cu noi. Asta e puterea rugăciunii”, spune cu sfială Elisabeta Bălan. Două dintre fiice s-au călugărit. Vizita Papei îi aduce la Iași toată familia împrăștiată în toate colțurile lumii. Din Germania, Belgia pînă în Republica Moldova. Două dintre fiice au ales Calea Domnului. Maica Maria spune că Dumnezeu i-a arătat calea. Elisabeta Bălan și familia ei sunt doar 28 dintre membrii comunității catolice din Iași care vor sta în dreapta papei Francisc.

La Iași sunt așteptați în jur de o sută de mii de credincioși. Sunt 20 de puncte de informare. Patru mii de steaguri care simbolizează tricolorul, stemele municipiului Iași și a Diecezei Romano Catolice întregesc atmosfera de sărbătoare. Pelerinii trebuie să se asigure că au la ei permisele de acces. Doar pe baza lor intră în perimetrul securizat. Sunt opt zone în centrul orașului. Fiecare cu punct de prim ajutor. Primarul Mihai Chirica a explicat :  “s-au amenajat zone de camping la marginea Iaşului. Parcarea autovehiculelor pelerinilor se va face in parcarile unor supermarket-urilor.Transbordarea pelerinilor către locul evenimentului se va face cu mijloacele de transport ale Companiei de Transport Iași “

Patru copii din centrele de plasament îl vor întîmpina pe papa Francisc în Piața Palatului.

Accesul in zonele din centru se face de la ora 11 la ora 16. De la ora 14 pe ecranele amplasate peste tot vor rula filme documentare despre viața Papei. La ora 16.45 Icoana Maicii domnului de la Cacica va fi dusă în procesiune pe Bulevardul Ștefan cel Mare spre Palatul Culturii. 180 de credincioși vor însoți icoana. În față, patru copii care vor arunca petale de flori. Papa Francisc va ajunge la Catedrala Romano Catolică la 17. 25. Va primi lumina de la Anton Bișoc, un preot care a slujit 70 de ani și de la un tănăr diacon. Se va închina la relicvele Sfântului Anton Durcovici și va binecuvînta bolnavii și bătrînii. Va merge cu papamobilul în Piața Palatului . În fața palatului, Papa Francisc va fi întîmpinat de patru copii din centrele de plasament susținuți de organizațiile de caritate din Moldova. Vor vorbi membri ai comunității catolice din Moldova. Mesajul Sfântului Părinte este cel mai așteptat moment. La ora 19 Papa Francisc parăsește Iașul. Dar în Piața Palatului va fi un concert susținut de Gheorghe Zamfir.

Detalii despre perimetre și măsurile dispuse http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=201905124

Ascultă AICI corespondența de la Iași