Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boala cu 1000 de fețe

sclerosis.png

Image source: 
pixabay.com

O campanie inedită de conştientizare a provocărilor cu care se confruntă persoanele cu scleroză multiplă, o boală care afectează iremediabil sistemul nervos, a fost lansată astăzi de Societatea Română de Neurologie şi asociaţiile de pacienţi. Pentru ca dificultățile cu care se confruntă o persoană cu scleroză multiplă să poata fi înţelese, o cafenea din Capitala a devenit cu ajutorul unor elemente de decor și aplicații digitale special create, un spațiu multisenzorial care simulează aceste simptome pentru cei care îi trec pragul până pe 2 iunie.

Cei care vor să înţeleagă mai bine cum se manifestă această boală vor putea experimenta podele care par că se mişcă, meniu cu efect de blur sau, ceşti şi scaune dificil de manevrat.Mai mult, printr-o aplicație de realitate virtuală pot testa ochelari şi o mănuşă tactilă care le permite  să vadă şi să simtă simptomele sclerozei multiple. Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulților tineri la nivel mondial. Boala este diagnosticată la tineri, cu vârsta între 20 și 40 de ani, explică la RFI, medicul neurolog Andreea Florea, de la spitalul Colentina din București:

Andreea Florea, medic neurolog Spitalul Clinic Colentina  (București)În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. Simona Tănase are 51 de ani și este președinta Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple. În urmă cu 13 ani, a fost diagnosticată cu scleroză multiplă primar progresivă, o formă foarte virulentă și atipică. Însă primele simptome au apărut în copilărie.

Simona Tănase, pacientă cu scleroză multiplăScleroza multiplă este o boală neurologică cronică degenerativă, care afectează iremediabil sistemul nervos a peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase (teaca de mielină) din creier, măduva spinării și nervii optici, provocând inflamații și daune ulterioare. Această leziune poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv slăbiciune musculară, oboseală și dificultăți de vedere și poate duce la invaliditate.

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. Specialiștii susțin că acesta este profilul pacientului cu scleroză multiplă: femeie, 37 de ani, angajată, diagnosticată cu 5-10 ani în urmă.

În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă.

Hashtagurile proiectului sunt: #sclerozamultipla #ozicuSM #oexperientaaltfel