Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


150.000 de pelerini. Papa Francisc la Iași

papa_iasi_bun.jpg

Image source: 
Violeta Cincu

Peste 150.000 de oameni au participat, sîmbătă 1 iunie, la Iași, la Vizita Suveranului Pontif. A plouat zeci de minute, a plouat și cu grindină dar pelerinii nu au renunțat. Papa Francisc s-a întîlnit cu bătrînii și bolnavii, a mers cu papamobilul prin mulțime și a recitat din Eminescu. La plecare, după trei ore în capitala Moldovei, Papa Francisc a lăsat un oraș în soare. Iașul a fost o biserică fără ziduri.

Ora 9.30. Primii pelerini ajung la Iași. Măsurile de securitate impun ca oamenii să intre în zonele pentru care au obținut permis pănă la 14.30. Intrările sunt strict respectate și nu poți trece dintr-o zonă în alta. Dar nimeni nu se plînge pentru că trebuie să ocolească. Un cuplu vesel atrage atenția. El este din Brazilia și de un an este voluntar în România: ”E o bucurie foarte mare. Părintele Francisc este un om simplu și bun. E un om foarte mare. Mulțumim pentru ceea ce face pentru noi!“ .

Au venit din toată Moldova. Din București. Din Statele Unite, Spania, Madrid. De la țară și din mediul rural. Iașul a devenit pentru trei ore capitala catolicismului.

Ora 16. 150.000 de oameni. Veniți de peste tot . Din țară și din lume. A plouat cu grindină. Cît cireașa. Nu a plecat nimeni. A plouat alte 20 de minute. Mulți copii care așteptau să îl vadă pe Papă. Suveranul Pontif a ajuns la Iași cu o oră mai devreme.

 

Vivat Papa!

Așa s-a strigat atunci cînd Papa Francisc a pășit în Iași. Toată lumea l-a așteptat cu aplauze pe Suveranul Pontif. A binecuvîntat bolnavii și batrinii la catedrală. A mers cu papamobilul prin mulțime și i-a binecuvîntat pe oameni. Cuvîntul Papei Francisc a fost ascultat în tacere.  Papa Francisc a urat la mulți ani copiilor din Romania, a recitat din Eminescu. A vorbit despre oameni puternici care nu trebuie să uite valorile din familie , a amintit rolul Iașului și a subliniat ce înțelege prin “a merge împreună”. 

“Suntem invitaţi acum să mulţumim şi să reaprindem generozitatea, curajul şi credinţa autentică, fără interese, „făcută în casă”, care trece neobservată, dar puţin câte puţin înfăptuieşte Împărăţia lui Dumnezeu. Cu siguranţă, credinţa „nu este cotată la bursă”, nu se vinde şi, cum ne amintea Eduard, poate părea că „nu foloseşte la nimic”. Însă credinţa este un dar care menţine vie o certitudine profundă şi frumoasă: apartenenţa noastră în calitate de fii, şi de fii iubiţi de Dumnezeu. Dumnezeu ne iubeşte cu iubire de Tată”, s-a adresat Papa Francis oamenilor din Piața Palatului din Iași.

 
Papa Francisc la Iași, relatare de la corespondentul RFI Violeta Cincu