Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Petiție pentru demiterea lui Tudorel Toader din funcția de rector

toader_iasi.jpg

Image source: 
Violeta Cincu/RFI România

Aproape 30.000 de cetățeni au semnat o petiție inițiată de comunitatea Declic pentru demiterea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, din funcția de rector al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Mâine este anunțat un amplu protest în fața insituției, potrivit unui comunicat de presa al Ligii Studentilor ieșeni. 

”Considerăm că domnul Tudorel Toader nu mai este de mult un reper moral în materie de educație juridică pentru viitoarele generații de absolvenți de Drept. Studentii trebuie ghidați de persoane integre, care să înțeleagă și să respecte valorile fundamentale ale statului de drept, cu o înaltă conduită morală și profesională, ceea ce rectorul Universității A.I.Cuza din Iași nu mai poate fi considerat din cauza motivelor invocate mai sus în acest sens, prin care a demonstrat că în anii de mandat ca ministru al Justiției nu a făcut decât să deservească interesele politice ale persoanelor aflate în funcții de influență pentru ca acestea să își rezolve problemele penale personale”, arată petiția inițiată pe Declic.ro.

“Tudorel Toader a demis-o pe Laura Codruta Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție într-un mod abuziv; a dezinformat oficialii europeni în legătură cu aspectul mai sus menționat, spunând că Președintele a demis din functie procurorul-șef al DNA; a scos Președintele din procedura de numire a procurorilor șefi la cele mai înalte parchete, subrezind echilibrul democratic în țară; nu a ținut cont de avizul consultativ al CSM în multe dintre acțiunile întreprinse; a creat Secția Specială de investigare a magistraților, organism profund antidemocratic și care are rolul de a pune presiune pe magistrați, care pune în pericol statul de drept într-un mod imminent; prin OUG 7 a dinamitat sistemul judiciar din România, reușind să genereze proteste fără precedent atât în rândul magistraților, cât în și în rândul societății civile care îi susține pe aceștia”, argumentează petiția. 

Pe de altă parte, Liga Studenților din Iași anunță inițierea unor proteste față de Tudorel Toader, motivând că rămânerea acestuia în funcție aduce grave prejudicii de imagine comunității academice ieșene.

"Tudorel Toader trebuie să își dea urgent demisia din funcția de rector al universitățîi, având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice. Comunitatea academică este privită drept complice moral al lui Toader, atât timp cât va tăcea. Mulți elevi și părinți sunt determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector.

Este imperios să îi cerem cu toții demisia pentru că în fiecare zi în care el rămâne în scaunul de rector se surpă tot mai adânc edificiul moral și imaginea publică a universității ieșene", se arată în comunicatul Ligii Studenților din Iași.

Totodată, studenții fac apel la cei care au votat "Da" la referendum să se alăture demersului lor.

"Prin tăcere, comunitatea academică nu ajunge decât să se închine în față corupției morale și minciunii. Demisia să este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariției de pe scenă publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) și a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader și pe care acesta le-a aparat în mod public, tulburand pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiție și bunul mers al societății, din obligație personală. A venit vremea să ne luăm universitatea înapoi", se mai arată în comunicat.

Pe 31 mai, mai mulți membri ai organizației Reset Iași au afișat mesaje împotriva lui Tudorel Toader în față Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în timpul discursului lui Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene. Acesta participa la conferința internațională “Viitorul Sistemului Judiciar al Uniunii Europene”. Protestatarii au intrat în Aula Magna Mihai Eminescu și au început să strige "dați-vă demisia, domnule rector, demisia", "resign!", potrivit Ziarul de Iași. 
În replică, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a declarat că protestele din fața instiuției de învățământ superior sunt "o atitudine democratică". 
"Protestul este o expresie a democrației. Președintele Curții de Justiție Europene îmi spunea că la Curte în fiecare zi la intrare se protestează", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.