Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Simpozion privind Controlul Cancerului

cancer.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Ministerul Sănătății a organizat recent Simpozionul privind Controlul Cancerului: prevenția primară și screening-ul, raportarea și monitorizarea, elemente cheie al Planului Național de Control al Cancerului – Fiecare contează! Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Națională, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a fost prezidat de către ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea. La dezbateri au participat experți în domeniul combaterii și controlului cancerului din Statele Membre ale UE.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și dezbătute teme de interes, precum politicile și acțiunile europene de combatere și control al cancerului; progresul în combaterea și controlul cancerului, reflecții privind crearea unei alianțe europene de prevenție a cancerului.

“Ministerul Sănătății acordă o atenție specială combaterii și controlului cancerului, care reprezintă a doua cauză de morbiditate și deces în România. Planul Național de Combatere și Control al Cancerului a fost lansat în 2016 în România, fără a fi implementată vreo măsură din lipsa unui buget special alocat. Este convingerea mea că numai împreună – autorități, specialiști, societate civilă – vom putea să facem progrese în acest domeniu” , a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea în debutul întâlnirii

 

70 de reprezentanți la nivel de conducere din administrațiile publice ale statelor membre și din Comisia Europeană au discutat la București despre digitalizarea în Administrația Publică și E-guvernare. Întrevederea a avut loc la Palatul Parlamentului din București, în cadrul Reuniunii Directorilor Generali din cadrul Rețelei Europene pentru Administrație Publică (EUPAN).

S-a discutat despre managementul resurselor umane din administrația publică românească, competențele necesare pentru e-guvernare, provocări în utilizarea serviciilor electronice în administrația publică. A fost de asemenea analizat  progresul Suediei în domeniul digitalizării.

EUPAN este o reţea informală a celor care lucrează în administraţia publică în statele membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană și în statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiaţivelor administraţiei publice din fiecare ţară. Totodată, EUPAN este un forum de experienţe şi de bune practici, care permite compararea reformelor din fiecare țară și promovarea de măsuri similare care să permită o dezvoltare şi o evoluţie unitară şi coerentă pe întreg cuprinsul Europei.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

 
Rubrica Jurnal european din 5 iunie 2019