Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinarea anti-HPV, reluată în România. 5 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

hospital.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Vaccinarea anti-HPV ar putea fi reluată după 11 ani, în România. Licitația a fost finalizată, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. 5 femei mor zilnic din cauza acestei afecțiuni care se află pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit Institutul Național de Sănătate Publică.

Țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin, așa cum este cazul Australiei, țară ce a anunțat deja că va elimina această boală în 20 de ani.  Și România a avut, în urmă cu 11 ani, o încercare de a introduce vaccinarea antihpv în programul național de imunizare. Însă, spun medicii de familie, campania a fost un eșec, pentru că nu a explicat rolul vaccinului și nici nu a reușit să se apere contra curentului antivaccinist care atunci a luat amploare.

În momentul de față, ministerul a finalizat licitația pentru achiziția vaccinului, însă vorbim doar de un prim pas al unui întreg proces, spune  la RFI, Dragoș Median, șeful Compartimentului de Oncologie Medicală de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București. "Ar trebui făcute și achizițiile, va trebui implementat și programul de vaccinare. Dar faptul că un prim pas s-a finalizat, este evident un lucru bun.(...) Cancerul de col uterin este singura neoplazie care poate fi prevenită prin vaccinare", spune Dragoș Median. 

Putem da vina pentru prezentarea tardivă la medic pentru mortalitatea ridicată înregistrată în România? "Nu știu dacă trebuie să căutăm vinovați, cred că mai degrabă trebuie să căutăm soluții. Vina în general este a unei educații sanitare deficitare a populației, a unei rețele care nu funcționează așa cum trebuie, a unui program național de screening care nu funcționează decât în anumite zone ale țării", explică medicul. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).