Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul continuă la Cimitirul din Valea Uzului

cimitir.jpg

Cele 52 de cruci ale eroilor români și monumentul din Cimitirul Valea Uzului au fost acoperite cu saci negri de plastic
Cele 52 de cruci ale eroilor români și monumentul din Cimitirul Valea Uzului au fost acoperite cu saci negri de plastic
Sursa imaginii: 
Facebook

Peste o mie de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti, până la reglementarea situaţiei create în jurul acestui cimitir. Pe de altă parte, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma cimitirului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în interior, transmite Mediafax.

UPDATE 2: Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita

„Autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis, joi seară, de către președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta face apel la autorități să îi identifice imediat și să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”.

Potrivit lui Kelemen, maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului au protestat pașnic față de „ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești”.

UPDATE 1: Jandarmeria Română: Nu au existat violențe

"Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei, citat de Mediafax.

 

În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate, în această după-amiază,  manifestări aprobate de Primăria Dărmăneşti de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care şi-au anunţat participarea mai multe asociaţii româneşti.

Peste 1000 de maghiari au format un lanţ uman în faţa cimitirului. Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat pentru Mediafax că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul. La fața locului, au fost parlamentari şi primari ai UDMR, dar şi simpli cetăţeni.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. Aşteptăm şi vedem ce se întâmplă. Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea, a declarat Mediafax că mai mulţi cetăţeni români au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în Cimitirul Valea Uzului. „Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandarmeria nu a folosit forţa”, a spus Dănculea.

Legat de aceste incidente, Korodi Attila a declarat că “ a fost ceva de nedescris în cuvinte”.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulţi ultraşi de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ţinut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii şi picioarele, au aruncat cu pietre şi noroi spre maghiarii care stăteam în lanţul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu păţească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi, citat de Mediafax. Acesta spune că “principala vină pentru situaţia creată o are Ministerul Apărării Naţionale care nu a intervenit şi nu a luat măsurile care se impuneau”.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. UDMR spune că cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin, fiind renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice. Aici sunt amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic. Poliția din Bacău a declanşat o anchetă. Cu două zile înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.