Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport terifiant despre copiii instituționalizați. Ce face Guvernul?

copiii_lui_irod.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Vlad Alexandrescu

Un terifiant raport privind situația copiilor instituționalizați se află de circa șase săptămâni pe masa Guvernului României. Până acum, Executivul nu a formulat vreun răspuns.

Documentul, finalizat în luna martie, a fost elaborat de senatorul USR Vlad Alexandrescu, în urma unei documentări care a durat circa un an și care a cuprins vizite în diferite centre din țară, discuții cu personalul centrelor, cu copiii instituționalizați sau cu membri ai organizațiilor neguvernamentale implicate în protecția copiilor.

Documentarea a stat la baza cărții ”Copiii lui Irod – Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului”, pe care Vlad Alexandrescu a lansat-o la ultima ediție a Bookfest.

Raportul reliefează existența unui adevărat spațiu concentraționar în centrele de plasament, unde violența este la ordinea zilei, tolerată și chiar practicată de personalul de îngrijire, un loc în care sunt aplicate pedepse corporale, se recurge la izolare după modelul penitenciarelor, se comit  abuzuri sexuale și un întreg șir de nedreptăți.

În raport se amintește de asemenea, despre folosirea pe scară largă și pe perioade îndelungate a tratamentelor cu medicamente neuroleptice, de tip Torendo sau Xanax, practici total nerecomandate în cazul copiilor.

Copiii care încearcă să se revolte împotriva sistemului sunt internați abuziv în spitale psihiatrice, o practică amintind de tradiția represiunii sovietice, larg reprodusă și în România comunistă.

Un alt aspect relevat în raport îl constituie încadrarea abuzivă a copiilor în diferite grade de handicap, ceea ce duce la scoaterea lor din sistemul învățământului de masă și integrarea în școli speciale.

Raportul ridică mari semne de întrebare și asupra practicii asistenților maternali. Deși aceasta pare o variantă preferabilă încadrării în centre de plasament, documentul vorbește despre abuzuri prezente și în această formă de asistență. În mediul rural, mulți copii sunt folosiți pentru muncă forțată. De asemenea, s-a constatat aplicarea unor pedepse corporale severe copiilor care refuzau practici religioase impuse de faliliile de asistență.

Raportul a fost înaintat premierei Viorica Dăncilă și mai multor ministere, dar Executivul nu a formulat vreun răspuns până acum, iar senatorul Vlad Alexandrescu spune că, în lipsa unei reacții, va cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.

Am discutat despre acest raport, în emisiunea Decriptaj, cu senatorul Vlad Alexandrescu și cu scriitorul și medicul psihiatru Ion Vianu:

 

 

 

 

-      Vlad Alexandrescu : Raportul a ajuns peste tot. L-am trimis împreună cu o lungă scrisoare de recomandări la Ministrul Muncii, la ministrul Educației Naționale, la ministrul Sănătății , care ar trebui să aibe un cuvânt de spus în practica medicilor psihiatri. A ajuns  la doamna Gabriela Coman, președinta Autorității Naționale de Protecție a Copilului și Adopție. A ajuns la doamna Viorica Dăncilă, căreia i-am cerut să facă un comitet interministerial de acțiune. Niciunul dintre acești înalți oficiali nu a găsit cu cale să răspundă, în aceste șase săptămâni de când le-am rtimis raportul. Un răspuns oficial, către un senator al României! Următorul pas va fi să cer o anchetă parlamentară. Pentru că, dacă acest guvern, care este însărcinat cu protecția acestor copii, nu face nimic, va trebui ca parlamentul să-și exercite funcția de control asupra Executivului.

-      Ovidiu Nahoi:  Domnilor, văzând tot ceea ce descrie acest raport, văzând un sistem care se acoperă cu hârtii și ștampile – orice tiranie are obsesia legalității, a hârtiilor și ștampilelor – văzând practici medicale și psihiatrice care, așa cum spuneați dumneavoastră, domnule Vianu, amintesc de epoca totalitalitarismului, vă întreb: toți acești oameni, de pe diferite trepte ierarhice, care alcătuiesc sistemul, ce-ar face dacă ar avea asupra noastră, a tuturor, puterea pe care o au asupra acestor copii lipsiți de apărare?

-      Ion Vianu: Persistența acestui sistem este persistența unui nucleu de ură și de totalitarism care, în anumite împrejurări istorice, poate să cuprindă întreaga țară. Eu aș chema la o reformă morală și la o reacție a opiniei publice, nu doar a celor direct răspunzători. Trebuie cu toții să ne schimbăm, pentru că răul, lipsa de sentiment și indiferența există. Și toate acestea la un loc fac să persiste un abuz absolut scandalos și intolerabil.

-      Vlad Alexandrescu: Eu cred că suntem răspunzători, într-adevăr, toți ca societate, dar cel care are misiunea de a rezolva situația este Executivul României. Dacă Autoritatea Națională de Protecție a Copilului se protejează în privința acestui raport , este răspunzătoare inclusiv penal. Faptul că sunt niște centre modernizate, că se pun termopane, că se pune gresie și faianță în baie nu schimbă nimic din viața acestor copii. Nu se va schimba viața lor cu investiții pe fonduri europene care îmbăgățesc anumite firme de construcții. Aici trebuie venit lângă copil cu înțelegere, cu grijă, cu afecțiune, cu servicii specializate , cu dorința e a face din acești copii niște oameni mari și deplini, așa cum încercăm să fim cu toții.

 

Vlad Alexandrescu a vorbit despre cartea sa ”Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului”​ și în emisiunea Zebra, din data de 25 aprile a.c., cu Mihaela Dedeoglu. Înregistrarea video aici: