Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul din Valea Uzului sau când eroii devin muniție într-un altfel de război

valea_uzului.jpg

Scandalul din Valea Uzului: Jandarmeria a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru distrugere
Scandalul din Valea Uzului: Jandarmeria a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru distrugere

 Tensiune  diplomatică după conflictul de la cimitirul din Valea Uzului.  Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi. Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, dar nu s-a prezentat. Executivul de la București este somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă.

Budapesta a catalogat drept inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi, care “în barbarismul lor” evocă cea mai dură provocare a maghiarilor. Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparaţii şi explicaţii celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor.

Anterior, Teodor Meleşcanu i-a cerut omologului ungar să transmită un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor.

Politologul Andrei Țăranu consideră că “Ne uităm la un conflict interetnic care a fost alimentat oarecum in timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, mai ales de partea română , de George Simion în acest caz și de un grup de naționaliști români care a tensionat relația interetnică din regiune. Tensiunea oarecum plutea în aer, nu neapărat între comunitățile din zonă, ci având în vedere tensiunile care există în zona Harghita-Covasna. Or, partea română, mă refer la radicalii români care au intervenit acolo, a făcut-o într-un fel extrem de grotesc…. Avem o sumă de valori naționale și naționaliste care sunt puse acum în joc. Vorbim despre eroi maghiari care în Primul Război Mondial au luptat împotriva României și la fel despre soldați români care au luptat în Primul și Al Doilea Război Mondial împotriva Austroungariei, respectiv a Regatului Maghiar din epoca respectivă. Or în această formulă este foarte complicat să detensionezi situația altfel decât  a pune părțile la masă, pentru a discuta mai degrabă o formă civilizată de comportament pentru rezolvarea situației. Pentru că în esență discutăm despre un conflict simbolic, un conflict despre eroi , dintr-o epocă îndepărtată dar care sunt într-un fel sau altul rămași pe teritoriul nimănui, nu aparțin neapărat Ungariei sau României ci mai degrabă comunităților respective, care îi transformă în simboluri politice.“, explică analistul politic Andrei Țăranu.

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze. Jandarmeria a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru distrugere.