Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicatele despre sinuciderile din penitenciare: Există categorii vulnerabile. Care sunt acelea?

inchisoare.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministrul Justiției, Ana Birchall, îi cere directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor să facă o anchetă pentru a afla circumstanțele în care criminalul polițistului din Timiș s-a sinucis în Penitenciarul din Timișoara, transmite Mediafax. Marcel Lepa, bărbatul care a ucis un polițist în urmă cu o săptămână s-a sinucis, luni dimineața, în Penitenciarul Popa Șapcă din Timișoara.

Bărbatul se afla în carantină și făcea parte din categoria persoanelor vulnerabile din inchisori, spune la RFI Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatelor din penitenciare. Dar care sunt aceste categorii vulnerabile?

Sorin Dumitrașcu: Sunt oameni care iau anumite decizii extreme și asta se întâmplă și în detenție și în viața de zi cu zi.

Reporter: Care este profilul celor care se sinucid în detenție?

S.D: Ca și în afară, sunt oameni care sunt tulburați psihic, care nu își găsesc liniștea, care sunt depresivi, care nu mai găsesc o rezolvare în viața de zi cu zi. Singura diferență este faptul că în detenție mai există un motiv în plus, anume detenția și faptul că există această presiune instituțională și socială.

Rep: Vă întreb acest lucru pentru că dacă stăm să ne uităm puțin, în ultimii doi ani au fost două cazuri în care polițiști au fost uciși brutal, două cazuri foarte mediatizate și ambii autori au murit în închisoare, în penitenciar, în decurs de o lună. Au murit la fel, prin spânzurare...

S.D: Da, ambele cazuri au ceva în comun. Deținutul acela care a omorât acum doi ani un polițist aplicându-i peste 30 de lovituri de cuțit era profund tulburat psihic. Până la urmă a luat decizia de a se sinucide. În acest caz avem o situație oarecum similară. Există explicații. Până la urmă, fiind cazuri similare este posibil să existe și reacții similare.

Rep: Am văzut astăzi o declarație a unui consultant din domeniul poliției judiciare care spunea pentru agenția Mediafax: „mă așteptam ca ucigașul polițistului să se sinucidă”. Dânsul spune că nu vrea să sune macabru, dar cumva se aștepta. Ce înseamnă asta? Cum interpretați? Ar trebui și noi să incepem să ne așteptăm ca în astfel de cazuri să se sinucidă? Nu cumva ar trebui umblat la securitatea din penitenciar?

S.D: Să știți că uneori viața este așa cum e. Anumite lucruri se întâmplă pentru că se întâmplă. Nu există neapărat o conspirație în spate. Nu știu de ce se aștepta acest specialist în politici judiciare. Cel mai probabil perspectiva unei posibile condamnări pe viață a cântărit greu în decizia pe care a luat-o respectivul, mai ales că era recidivist. Fusese de multe ori în detenție. Asta putea fi ultima întoarcere, cea în care rămânea în penitenciar pentru toată viața. E posibil să fie acesta motivul pentru care a luat această decizie.

Rep: ...Dar tocmai pentru că vorbim despre o posibilitate. Practic nici nu începuse procesul.

S.D: Un recidivist care a omorât un polițist în acele condiții, sunt șanse foarte mari să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pe viață, mai ales că el era recidivist, multirecidivist. E o posibilitate destul de previzibilă. Nu era ceva atât de greu de imaginat. Cu siguranță primea 25 de ani sau o pedeapsă foarte mare. Având în vedere că era și un omor asupra unui polițist, cu siguranță era închisoare pe viață. Nu e ceva de neînchipuit ca și perspectivă pentru deținutul în cauză.

Rep: Mai spune dânsul, „dacă vorbim despre un ucigaș de polițist sigur că regimul de detenție este mai „delicat””. Aș vrea să îmi spuneți dumneavoastră, dacă vorbim despre un ucigaș de polițist, ce înseamnă regim de detenție delicat?

S.D: Nu știu la ce se referea domnul în cauză, dar deținutul care s-a spânzurat era într-o cameră de carantină, singur în cameră, cu toate dotările necesare. S-a întâmplat că a luat această decizie și că și-a pus capăt zilelor. Dar mai delicat de atât nu poate fi. Singurul lucru care poate fi altfel este acela că intră în categoria deținuților vulnerabili, adică nu intră în contact cu ceilalți deținuți, este supravegheat mai atent, are activități pe care le face separat de ceilalți deținuți. Specialiștii spun că cei care fac asta o fac pentru că au probleme psihice. Nu toți deținuții au probleme psihice, dar unii dintre ei au. Se vede și din gravitatea infracțiunilor pe care le comit. Dovadă că cei despre care vorbim sunt ucigași cu sânge rece.

Rep: Și în cazul de față și ucigași de polițiști. Când vorbim despre ei, clar odată intrați în penitenciar presiunea e mult mai mare...

S.D: Ucigași de polițiști, pedofili, cei care comit infracțiuni reprobabile, oamenii politici, oamenii de afaceri intră în această categorie a deținuților vulnerabili datorită statutului, datorită faptului că ar putea fi victimizați. Sunt mai multe condiții prevăzute de lege pentru a introduce anumite categorii de deținuți în această categorie a vulnerabililor, nu doar cei care ucid polițiști. 

Rep: Din practica dumneavoastră, ca să eviți astfel de situații, sinuciderile, care ar fi soluția?

S.D: Este foarte greu. Toți specialiștii spun că dacă cineva vrea să se sinucidă o să o facă și nu ai cum să îl oprești. Am avut cazuri în care deținuții, dat fiind specificul detenției la noi, adică la comun, au fost văzuți de alți deținuți încercând să se sinucidă și s-a intervenit și au putut fi salvați. Au mai încercat o dată peste câteva zile și au reușit. Dacă un deținut vrea să se sinucidă, o să o facă. Este foarte greu să previi așa ceva. Au cearceafuri, au pături, au haine, au orice... Ce poate fi folosit într-o viață cât de cât normală în penitenciar poate fi folosit și pentru sinucidere, din păcate.

Rep: În momentul în care ajung în penitenciar, deținuții nu au trecut printr-o investigație, printr-un profil psihologic, printr-o analiză psihiatrică, astfel încât să îți poți da seama dacă acel om prezintă risc mărit (n.r de sinucidere)? Teoretic, dacă acel om ar fi fost văzut de un specialist, mă gândesc că se poate detecta...

S.D: Teoretic. Dar e la fel de teoretic precum percepția publicului în legătură cu ce au și ce nu au deținuții asupra lor astfel încât să se poată sinucide. În practică însă, e mai dificil. În practică, deținutul care vrea să se sinucidă nu spune că vrea să se sinucidă. Este nevoie de timp și de răbdare ca să se descopere astfel de tendințe. În cazul de față deținutul abia intrase în penitenciar și era extrem de greu ca cineva să descopere tendințe de sinucidere.

Interviu cu Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatelor din penitenciare