Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvați Copiii: Tulcea, pe primul loc la rata mortalității la copiii sub un an

baby.jpg

Image source: 
pixabay.com

Județele Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș Severin se află pe primele locuri într-un clasament al mortalității infantile în România, cu cea mai mare rată de decese la mia de bebeluși născuți vii, potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii. Documentul are la bază date ale Institutului Național de Statistică. 

 

Potrivit raportului, cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în Tulcea (15,5), Botoșani (12,9), Sălaj (11,5), Călărași (11,2), Caraș-Severin (10). Topul se inversează atunci când vorbim despre numărul deceselor la copii sub un an, cap de listă fiind Bucureștiul, cu 72 de decese în 2018. La polul opus, cele mai scăzute rate s-au înregistrat în județele: Dâmbovița (2.9), București (3,6), Ilfov (4.1), Giurgiu, Arad și Timiș (4.5).  Topul se inversează atunci când vorbim despre numărul deceselor la copii sub un an, cap de listă fiind Bucureștiul, cu 72 de decese în 2018. 

“Rata mortalității infantile este în strânsă dependență cu natalitatea și aceasta este una dintre explicațiile unor diferențe între topul județelor, în ceea ce privește numărul deceselor înregistrate la copiii sub un an. Din păcate, în România nașterea continuă să fie discriminatorie, iar șansele de supraviețuire, mai ales în cazul copiilor născuți prematur, depind foarte mult de locul în care acești copii vin pe lume, de dotarea maternității în care se nasc și de capacitatea medicilor de a face față nevoilor speciale ale acestor copii”, spune la RFI, Roxana Paraschiva, coordonatorul Centrului de documentare privind drepturile copilului, Organizația “Salvați Copiii”.   

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza „Salvați Copiii” privind situația maternităților din România. Astfel, 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
„În condițiile în care ultimul program național, finanțat de bugetul de stat, de dotare a maternităților, datează din anul 2007, este ușor de înțeles modul în care nevoile de echipament continuă să constituie un factor al problemei”, explică Roxana Paraschiva.

Potrivit acesteia, în ultimii opt ani, “Salvați Copiii România” a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii. „Ne dorim să continuăm pentru că, din situațiile primite de la maternități, continuă să existe echipamente necesare, dar de care medicii nu dispun”, mai spune Roxana Paraschiva, coordonatorul Centrului de documentare privind drepturile copilului, Organizația “Salvați Copiii”.   

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: