Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Admiterea în creșele din Iași mai dură decît la Cambrigde

mamici_unu.jpg

Câte creșe ați construit de când sunteți primar? Nici una! a răspuns Mihai Chirica.

600 familii au aflat că dosarele copiilor au fost respinse. E drept că, în ultimi 30 de ani, la Iași nu s-a mai construit nici o creșă. Mai mult chiar, două au fost închise pentru modernizare. Și, în timpul înscrierilor, municipalitatea a introdus un criteriu nou: proximitatea. Iar Direcția de Creșe din Iași a plusat și a tras cu rigla pe hartă. Primești 5 puncte dacă stai la 600 de metri de creșă. Alții au fost mai ghinioniști. Rigla s-a oprit la 400 de metri. Mămicile au iesit ieri în stradă și au protestat.

„Vrem creşă în cartier!“, „Vrem egalitate, nu proximitate“, „Dacă Grindeanu a putut retrage OUG 13, şi dumneavoastră puteţi retrage Dispoziţia 1217, domnule primar“ sau „Vrem şanse egale la înscrierea la creşă pentru toţi copiii Iaşului!“, scria pe pancartele mămicilor care, însoțite de bebeluși, au protestat ieri în fașa Palatului Roznovanu. La Primărie.

„Am ieșit pentru că vrem să ne înscriem copiii la creșe, vrem să muncim, vrem să le oferim o oportunitate în viață. Dacă nu muncitm ce facem? Unde să lăsăm copiii? (Creșa nr 9) dar noi pentru că stăm în cartierul Dacia nu primește copilul acolo pentru că nu stăm la 400 de metri de creșă. Au fost primiți copiii pe lista de la Voiniceii cu punctaje mult mai mici ca ale noastre doar pentru că stau lângă creșă și părinții în momentul de față nu au loc de muncă sau sunt în concediu. Deși mă aflu într-un cartier nu avem creșă de stat doresc ca acesta să beneficieze de condiții la fel ca mămicile din celelalte cartiere pentru că în orașul ăsta sunt plătitori de impozite și taxe și atunci consider că am acest drept”, au venit în avalanșă nemulțumirile părinților care nu „au prins" un loc la creșă.

Mămicile contestă criteriul de proximitate introdus în timpul inscrierilor de municipalitate

Alina are trei copii. Deși are 22 de puncte, micuțul nu a fost admis la creșă: 

”Am depus dosar pentru copilul meu cel mic la creșa din proximitatea grădiniței și a școlii unde am cei doi copii mai mari. Noi locuim la baza Podului Nicolina, la 800 de metri față de această creșă. Evident că atunci când am depus dosarul am considerat că vom avea punctaj destul de mare, având posibilitatea de a avea punctaj mai mare ca noi doar o familie care are 4 copii nu 3. Noi municm amândoi, eu m-am întors acum la muncă după concediul de creștere al copilului și cu greu găsim acum soluții pentru a-l lăsa cu cineva pe cel mic. Copilul meu va trebui să intre la această creșă; repet, mai am un opil care e la grădiniță și care va merge și la anul tot acolo, care este în același corp cu creșa; totuși copilul meu nu a fost admis pentru că nu aveam cum să anticipez că domnul primar va introduce această proximitate după ce înscrierile s-au terminat pe 17 mai. Decizia 1217 a domnului primar a fost dată pe 20 mai când noi părinții nu mai puteam face nimic și consider că este absolut ilegal să adaugi un asemenea criteriu de proximitate în condițiile în care nu există în toate cartierele creșe, sunt cartiere întregi în Iași care nu au creșe cum ar fi Cug, Bucium, Dacia”, a spus Alina.

Ce va face cu micuțul? Cum se va descurca? Mămica ridică din umeri: „Mă afectează foarte mult pentru că soțul meu a stat acasă cu copilul mijlociu până la 3 ani pentru că nu am găsit locuri la creșă, cu cea mare am stat eu acasă. Am considerat că acum chiar trebuie să muncim amândoi și e greu să crești trei copii, cheltuielile cresc exponențial, chiar consider că am fi avut dreptul să avem loc la creșă. Plătim taxe, nu avem datorii, toate criteriile le îndeplineam. Când am depus dosarul aș fi putut depune la orice creșă din Iași și ar fi trebuit să aibă punctaj printre cele maxime, dar sigur că am ales creșa cea mai apropiată acolo unde îmi duc restul copiilor ca să merg cu toți trei deodată. Este inuman să alerg la ora 8 să ajung și la muncă, să alergăm în toate direcțiile la traficul care e în Iași".

Coordonatorul Direcției Crese, Irina Ghioca recunoaște ca a introdus criteriul celor 600 de metri: ”Acest nou criteriu a fost introdus tot la cererea unor părinți, care considerau că locuind în proximitatea creșelor ar trebui să aibă prioritate. Părinții care au domiciliul în proximitatea creșei beneficiază de încă 5 puncte. Proximitate înseamnă foarte aproape, adică până la 650 de metri. Dispoziția a venit de la Primărie, iar noi când am aplicat criteriul am stat cu harta în față pur și simplu și am măsurat. Locurile sunt limitate, foarte puține. Cunosc cazul doamnei, are trei copii și merg la grădinița și la școala din zonă. Sunt mai multe contestații, sunt părinți care au dreptate, se încadrează în criterii. Noi nu facem decât să gestionăm locurile pe care le avem în administrare. Există o preocupare în acest moment, căutăm soluții. Am mai identificat spații. Avem două creșe care intră în reabilitare și ne relocăm la Hotel Municipal, căruia îi vom da funcționalitate de creșă”, a declarat Irina Ghioca

Câte creșe ați construit de când sunteți primar? Nici una! a răspuns Mihai Chirica

Mămicile l-au luat la puricat pe primarul municipiului Iași. Câte creșe ați construit de când sunteți primar? Nici una, a răspuns Mihai Chirica.

În 2015, bugetul total alocat Direcției Creșe (incluzând cheltuieli de personal, materiale și de capital) a fost de 5,4 milioane lei, în 2019 fondurile alocate au urcat până la 11 milioane lei. Municipiul Iași se confruntă în continuare cu un deficit de locuri disponibile în creșe în raport cu numărul de cereri. Situația persistă de dinainte de 2015 și, în ciuda creării de noi locuri pentru copii, deficitul a fost menținut în ultimii ani pe fondul creșterii populației Iașului, a întineririi populației și a sporului demografic pozitiv.

La înscrierea din acest an au fost 905 de dosare pentru 325 de locuri. De asemenea, în ceea ce priveşte criteriul de proximitate, aproximativ 12% din dosare au fost depuse de părinţi cu domiciliul în Zona Metropolitană, din Miros­lava, Dancu, Aroneanu, Ciurea, Tomeşti, Valea Lupului etc., iar 4% sunt depuse de părinţi cu viză de reşedinţă.

„Astfel, menirea acestui criteriu era aceea de a proteja interesele cetăţenilor Municipiului Iaşi în raport cu cele ale locuitorilor din comunele limitrofe. Ţinând cont însă de nemulţumirile exprimate de părinţi, primarul Mihai Chirica a cerut reprezentanţilor Direcţiei Creşe să facă două tipuri de evaluări ale dosarelor, una în varianta iniţială şi una care include criteriul proximităţii. Compararea rezultatelor celor două evaluări, care trebuie finalizată săptămâna viitoare, va face posibilă identificarea unor cazuri speciale de părinţi care, poate, au pierdut puncte pe fondul aplicării prea rigide a criteriului proximităţii. Astfel, în urma analizei va fi adoptată modalitatea de evaluare care satisface cele mai multe cereri şi care este cea mai echitabilă“, se arată în comunicatul oficial emis de Primăria Municipiului Iaşi. 

Numărul grădinițelor particulare care au grupa „pampers" este mic, iar costurile lunare sunt ridicate, se mai plîng ieșenii.

Mămicile nu abandonează și se pregătesc de următorul protest. Vor să participe la următoarea ședință de Consiliu Local. Cu tot cu bebeluși. 

Ascultă AICI reportajul